Να επανεξεταστούν οι ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε. ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT

Να επανεξεταστούν οι ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε. ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Δημοσίευση: 10:38 μ.μ. | 14/2/17
na-epaneksetastoun-oi-ksenes-ependuseis-sthn-e-e-zhtoun-gallia-germania-kai-italia

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας καθώς και ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας ζήτησαν από την Κομισιόν να επανεξετάσει τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους κανόνες
για τις ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε. εν μέσω ανησυχιών ότι η τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνολογίας διαρρέει στο εξωτερικό, σύμφωνα με κοινή επιστολή των τριών χωρών, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας και ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας εξέφρασαν την ανησυχία ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μη Ευρωπαίων επενδυτών αγοράζουν ευρωπαϊκή τεχνολογία για τους στρατηγικούς σκοπούς της δικής τους χώρας.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν προσπαθούν να επενδύσουν σε άλλες χώρες, ανέφεραν οι τρεις υπουργοί σε επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Κατά συνέπεια, ανησυχούμε για την έλλειψη αμοιβαιότητας και το πιθανό ξεπούλημα της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικά εργαλεία» αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για περιπτώσεις διαγωνισμών δημοσίων προμηθειών σε χώρες στους οποίους δεν μπορούν να λάβουν μέρος οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ η αγορά της ΕΕ είναι ανοικτή στον ξένο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει την δυνατότητα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μπορούν να παρεμποδίζουν άμεσα μια ξένη επένδυση ή να ορίζουν προϋποθέσεις για αυτήν.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη» δήλωσαν οι υπουργοί από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Αυτό που χρειάζεται είναι επιπλέον προστασία βάσει οικονομικών κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη, και θα σχετίζονται, με την τεχνογνωσία της Κομισιόν» πρόσθεσαν.

Το δικαίωμα μη Ευρωπαίων επενδυτών στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπόκειται στην αμοιβαιότητα σε περιπτώσεις όπου οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά σε χώρες εκτός της ΕΕ, ανέφεραν οι υπουργοί. Επικαλέστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι ευρωπαϊκές εταιρίες αναγκάστηκαν να συστήσουν τοπικές κοινοπραξίες ή περιπτώσεις όπου οι χώρες απέκλεισαν τελείως τους ξένους επενδυτές από συγκεκριμένους κλάδους.

Ενώ η Γαλλία εδώ και καιρό εφαρμόζει την πολιτική του ελέγχου και ενδεχόμενης παρεμπόδισης ξένων εξαγορών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τώρα και η Γερμανία αρχίζει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση ύστερα από πρόσφατες επενδύσεις από την Κίνα, δήλωσε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Αμερικανού προέδρου επίσης οδήγησε στην επανεξέταση αυτή, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο στόχος των τριών υπουργών δεν είναι να δημιουργήσουν νέα εμπόδια προστατευτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών