Επιμένουν οι δικηγόροι για τα POS | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT

Επιμένουν οι δικηγόροι για τα POS

Δημοσίευση: 10:15 μ.μ. | 24/7/17

Η εγκατάσταση έχει προαιρετικό χαρακτήρα

Την απόφαση τους να μην εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών (POS) ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σε ανακοίνωση της η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων διευκρινίζει πως «η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS, μετά και την Γνωμοδότηση 3/2017 της ΑΠΔΠΧ, έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους». Όπως εξηγεί αυτό «αποσαφηνίστηκε ότι το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι πελάτες – εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές. Συνεπώς, η ΚΥΑ 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης».

Μάλιστα, αναφέρει πως «η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της ΚΥΑ από την Διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, είναι παράνομη λόγω παραβίασης, όχι της Γνωμοδότησης καθ’ εαυτήν, αλλά της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997), όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε. Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα ΚΥΑ κύρωση του προστίμου, έχει την δικονομική δυνατότητα  να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα. Στην προσπάθεια αυτή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα παρέχουν νομική στήριξη».

Υπενθυμίζεται ότι κατά της ως άνω ΚΥΑ έχει ασκηθεί Αίτηση Ακυρώσεως, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του ΣτΕ στις 11.10.2017.


Σχετικές ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών