Οδοιπορικό στον Τυμφρηστό (φώτο) | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT

Οδοιπορικό στον Τυμφρηστό (φώτο)

Δημοσίευση: 12:19 μ.μ. | 7/1/18

Το βουνό της Στερεάς Ελλάδας στο χρώμα της τέφρας - Δείτε τις φωτογραφίες

Με υψόμετρο που φτάνει τα 2.315 μέτρα, το Βελούχι ή Τυμφρηστός, στη Στερεά Ελλάδα, καλύπτει μεγάλο μέρος των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Σκεπασμένο από έλατα στο μεγαλύτερο
κομμάτι του, το Βελούχι κρύβει μέσα του τις πηγές των ποταμών Σπερχειού και Καρπενησιώτη ενώ κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται αλπική λίμνη.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία Τυμφρηστός σχετίζεται με κάποιο μυθικό πρόσωπο, που είχε το ίδιο όνομα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως έχει ρίζες στη λέξη «τέφρα», που συνδέεται με το χρώμα του γυμνού μέρους του βουνού. Πάντως η εμφάνιση του ονόματος Βελούχι τοποθετείται στην περίοδο του μεσαίωνα.

Στις πλαγιές του Τυμφρηστού βρίσκεται το Καρπενήσι ενώ το βουνό περιβάλλεται στα ανατολικά από τον κάμπο του Σπερχειού, στα βόρεια από τα Άγραφα και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα.

Μικρά και μεγάλα χωριά είναι διάσπαρτα γύρω από το βουνό, πνιγμένα μέσα στη φύση, κι αξίζουν μία επίσκεψη, όπως Στένωμα, Παπαδιά, Παυλόπουλο, Αγία Τριάδα και Δομιανοί. Εκτός από τους ίδιους τους οικισμούς, η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική σε αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδας.Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών