Από τις ΗΠΑ στη Βιέννη το Σάββατο ο Πρωθυπουργός για τη «μίνι» Σύνοδο για το προσφυγικό | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Από τις ΗΠΑ στη Βιέννη το Σάββατο ο Πρωθυπουργός για τη «μίνι» Σύνοδο για το προσφυγικό

Δημοσίευση: 1:26 π.μ. | 24/9/16
apo-tis-hpa-sth-biennh-to-sabbato-o-prwthypoyrgos-gia-th-mini-synodo-gia-to-prosfygiko
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί απευθείας από τη Νέα Υόρκη το Σάββατο στη Βιέννη, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια κρίσιμη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
, που έχει συγκαλέσει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Στη συνάντηση «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», θα λάβουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, τόνισε σήμερα στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» για την Ελλάδα, ότι η χώρα μας «είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε».

Όσο για τους στόχους της «μίνι» Συνόδου ο κ. Κερν σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για «επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και για «να καθοριστεί πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το πρόβλημα για την Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές δεν είναι πιεστικό όπως ήταν πέρυσι, ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, των περίπου 50.000 ατόμων που κατέθεσαν αίτηση, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης κινούνται «με ρυθμούς χελώνας». Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι περίπου 100 άτομα την ημέρα φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Για την Αθήνα έχει τεράστια σημασία να λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το οποίο περίπου 60.000 πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, προσπαθεί να διαχειριστεί τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών