Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη διαθήκη 93χρονης στην Κάλυμνο | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη διαθήκη 93χρονης στην Κάλυμνο

Δημοσίευση: 4:40 μ.μ. | 23/9/16
athoothikan-i-katigoroumeni-gia-ti-diathiki-93chronis-stin-kalimno

«Όταν συνετάχθη η δημόσια διαθήκη η 93χρονη είχε σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση των πραττομένων»

Με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επί κακουργημάτων, κρίθηκαν
αθώοι χωρίς αμφιβολίες, 8 Καλύμνιοι, που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση της διαθήκης μιας 93χρονης Καλυμνιάς.

Το κατηγορητήριο σε βάρος τους κατέρρευσε μετά και την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ η Εισαγγελέας της έδρας στην εισήγησή της στο δικαστήριο τόνισε ότι δεν πληρούνται ούτε η αντικειμενική ούτε και η υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη, συντασσόμενη με την πρόταση του Εισαγγελέως που είχε εισηγηθεί ομοίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Κω.

Κατηγορούμενοι ήταν συγκεκριμένα μια συμβολαιογράφος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, το συνολικό όφελος ή η συνολική βλάβη της οποίας υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, δύο κάτοικοι της Καλύμνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη και 5 ακόμη κάτοικοι του ίδιου νησιού για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Η υπερήλικη, που απεβίωσε στην Κάλυμνο, την 24-12-2005, ετών 93, κατοικούσε όσο ζούσε στην περιοχή του Πανόρμου. Στην ίδια περιοχή, σε οικία πλησίον της, κατοικούσε η δεύτερη και ο τρίτος των κατηγορουμένων.

Η 93χρονη λόγω της προχωρημένης ηλικίας της και του γεγονότος ότι δεν είχε η ίδια παιδιά, ενώ οι συγγενείς της δεν την φρόντιζαν, τον Σεπτέμβριο του έτους 2003, ζήτησε από τους δύο κατηγορουμένους, να την βοηθούν στην διεκπεραίωση των εξωτερικών της υποθέσεων και στην φροντίδα του σπιτιού, αυτοί δε, το αποδέχθηκαν.

Την 2α-12-2005, οι ανωτέρω δύο κατηγορούμενοι, κάλεσαν την πρώτη κατηγορουμένη, συμβολαιογράφο Καλύμνου η οποία συνέταξε δημόσια διαθήκη, με μάρτυρες τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ο έβδομος των οποίων, της χορήγησε ιατρική βεβαίωση, με την οποία διαπίστωνε θετικά την πνευματική ικανότητα της διαθέτιδας.

Με την διαθήκη αυτή, στο περιεχόμενο της οποίας η πρώτη κατηγορουμένη διαβεβαίωσε ότι η ως άνω διαθέτης δεν εστερείτο καμιά των αισθήσεών της, η 93χρονη, κατέλειπε στην δεύτερη κατηγορουμένη ακίνητη περιουσία, αξίας 240.000 ευρώ και συγκεκριμένα ένα κατάστημα επί της οδού Ερμού στην Αθήνα, αξίας 100.000 ευρώ, ένα ακίνητο στην περιοχή «Βοθύνοι» της Καλύμνου αξίας 60.000 ευρώ και ένα ακίνητο στην περιοχή «Πάνορμος» της Καλύμνου, αξίας 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για τους 8 κατά το χρονικό διάστημα της σύνταξης της διαθήκης, η 93χρονη, έπασχε από πνευματική νόσο και συγκεκριμένα από άνοια, η οποία είναι διαρκής πνευματική νόσος που αποκλείει τη χρήση του λογικού.

Από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως από τις καταθέσεις δύο ιατρών διαψεύστηκε ότι η 93χρονη έπασχε από άνοια ενώ προέκυψε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο ωστόσο δεν επηρέασε τις νοητικές της ικανότητες.

Προέκυψε εξάλλου ότι όταν συνετάχθη η δημόσια διαθήκη η 93χρονη είχε σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση των πραττομένων, όπως εξάλλου βεβαίωσαν όλοι οι μάρτυρες που ήταν παρόντες κατά την σύνταξη της διαθήκης και βεβαίως ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανελλιπώς.

Στο νοσοκομείο, όπου η υπερίληκη νοσηλεύτηκε απλά και μόνο για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά την νοσηλεία και θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ουδένα πρόβλημα αντιμετώπιζε που να επηρεάζει την πνευματική και διανοητική της υγεία.

Η διαθήκη δεν γράφτηκε υπό την καθοδήγηση κανενός, αλλά η ίδια με πλήρη διαύγεια και πλήρη συνείδηση αυτών που ήθελε και έπραττε. Διαψεύστηκε ακόμη από μαρτυρικές καταθέσεις η 93χρονη ήταν παραμελημένη στο γκαράζ του σπιτιού της Καλυμνιάς και τονίζει ότι διέμενε σε κανονικό δωμάτιο και απολάμβανε φροντίδα και περιποίηση. Διαψεύστηκε ακόμη ότι η διαθέτιδα μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο ελάμβανε τροφή με σύριγγα και περιέπεσε σε λήθαργο.

Σημειώνεται ότι μετά το θάνατό της, ο μοναδικός πλησιέστερος συγγενής της αποβιώσασας, πληροφορούμενος την ύπαρξη της ως άνω δημόσιας διαθήκης, με την οποία η αποβιώσασα εγκατέστησε μοναδική κληρονόμο της περιουσίας της την γυναίκα που την φρόντισε, άσκησε εναντίον της αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω για την αναγνώριση ως άκυρης της διαθήκης.
Μάρτυρες αλλά και οι κατηγορούμενοι κατέστησαν σαφές ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές και περαιτέρω ότι κανείς εκ των συγγενών της δεν είχε ενδιαφερθεί για την πορεία της υγείας της.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω εξετάστηκε εξάλλου υπόθεση με κατηγορούμενους τρεις κατοίκους του ίδιου νησιού για τις πράξεις της ψευδορκίας μάρτυρα και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία μάρτυρα. Και οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.
Η πρώτη εξ’ αυτών είχε καταθέσει την 3η Φεβρουαρίου 2009, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, σε δίκη που προκάλεσε η εγκαλούσα περί ακυρότητας της δημόσιας διαθήκης της 93χρονης, για το λόγο ότι δεν είχε συνείδηση των πραττομένων.

Οι έτεροι κατηγορούμενοι εφέροντο από κοινού ενεργούντες να προκάλεσαν τον πρώτο να καταθέσει ψευδώς. Σημειώνεται ότι με την έναρξη της δίκης αποβλήθηκε από πολιτική αγωγή ο συνήγορος των μηνυτών.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών