Μπουτάρης: Μπορούμε να απορροφήσουμε άνετα 50.000 πρόσφυγες | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μπουτάρης: Μπορούμε να απορροφήσουμε άνετα 50.000 πρόσφυγες

Δημοσίευση: 3:47 μ.μ. | 19/9/16

Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με το χειρότερο δυνατό τρόπο χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση το προσφυγικό, σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ υπογράμμισε πως είναι εύκολη η απορρόφηση των 50.000 προσφύγων.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε στο δημαρχείο με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν για έργα, που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

«Η Ε.E. χειρίστηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο το θέμα των προσφύγων. Έχουμε δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θεωρώ κατ' αρχήν απαράδεκτο, μια ενότητα 350 εκατομμυρίων κατοίκων να μην μπορεί να απορροφήσει συστηματικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν είναι σίγουρο ότι θέλουν να μείνουν μόνιμα εκεί, έρχονται γιατί έχουν πόλεμο», επεσήμανε ο κ. Μπουτάρης, κατά τη συνάντηση.

Όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό τόνισε πως «η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έκλεισε η Ελλάδα τα σύνορα. Μπλόκαρε τα σύνορα η ΠΓΔΜ, όχι από μόνη της, προφανώς είχε κάποια υποστήριξη». Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ως δεν κατανοεί τη θέση των χωρών της ομάδας του Βίσενγκραντ ή την ουγγρική θέση, είπε ότι η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα είναι εκείνη που πρέπει να κάνει τις απευθείας συμφωνίες με την Τουρκία και υπογράμμισε, ότι αν δεν κάνει η Ε.Ε. τις συμφωνίες η Ελλάδα θα έχει μόνιμο πρόβλημα.

«Έχουμε 50.000 πρόσφυγες. Μπορούμε να τους απορροφήσουμε άνετα» είπε και σημείωσε, ότι εξελίσσεται με αργό ρυθμό η διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων στην πόλη για τη φιλοξενία προσφύγων, με τη μεσολάβηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ο κόσμος δεν είναι ρατσιστής όταν λέει: «δεν θέλω να είμαι κοντά με τους πρόσφυγες». Δεν είναι ρατσισμός αυτό, είναι ένας φόβος που προέρχεται όταν βλέπει κανείς όλη μέρα ότι εκεί γίνονται πόλεμοι και σκοτώνει ο ένας τον άλλο και λέει: «πώς ξέρω εγώ ποιος είναι αυτός που θα έρθει δίπλα μου; Δεν είναι ρατσισμός αυτός», πρόσθεσε

Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε, ότι έχει προτείνει να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα που διαθέτουν τις σχετικές εγκαταστάσεις και θα μπορούσαν εκεί να γίνουν κάποιες επισκευές.

Τέλος, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες καθώς, όπως είπε, όλοι ταλαιπωρούνται γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στη χώρα τους και γνωστοποίησε, ότι ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία παιδικής χαράς στη δομή που λειτουργεί στα Διαβατά, τη διοργάνωση επισκέψεων στην πόλη με τα λεωφορεία, την πραγματοποίηση επισκέψεων σε μουσεία και την καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών