Δεκτό κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες επιτροπές το ν/σ με τα προαπαιτούμενα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Δεκτό κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες επιτροπές το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση: 8:16 μ.μ. | 26/9/16
dekto-kata-pleiopshfia-apo-tis-armodies-epitropes-to-n-s-me-ta-proapaitoumena
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν τα δύο
κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διεξήχθη η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, που ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, αύριο, Τρίτη, με το βλέμμα όλων από εκεί και πέρα να στρέφεται στο  EuroWorking Group της Πέμπτης για να ξεκλειδώσουν τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς ενόψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Ποιοι συνδικαλιστικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ και ποιοι κατά

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο Υπερταμείο τάχθηκαν στην πλειονότητά τους, οι συνδικαλιστικοί φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Κτιριακές Υποδομές Α.Ε υποστήριξε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο ένα εργαλείο του κράτους για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων να εντάσσεται στο «Υπερταμείο».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Βλασταράκος, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για νομοσχέδιο που επιβαρύνει την τσέπη του επαγγελματία γιατρού και ιδιαίτερα των νέων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε ο ίδιος το συνδέει με την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές, ομολογώντας ότι έχει απώλεια κανονιστικής ισχύος. Παράλληλα έκανε λόγο για μνημείο κυβερνητικής αντιφατικότητας που επιφέρει καίριο πλήγμα και εξουθενώνει με κάθε μέσο τους δικηγόρους και κάθε ελεύθερο επαγγελματία».

Επικριτικός, για τις δυσμενείς όπως υποστήριξε, αλλαγές που επιφέρει στο κλάδο τους το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σινιώρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό κόλπο, τονίζοντας ότι μπορεί το 51% να παραμείνει στο «Υπερταμείο», ωστόσο μπορεί με το 11% να δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρίας οπότε αποχαρακτηρίζεται ως δημόσιος φορέας. «Δεν θα υπάρχει καμία κοινωνική πολιτική σε αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό», υποστήριξε.

Υπέρ του νομοσχεδίου που θα αναδιαμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως είπε, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρία θα συνδράμει ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο της.

Θετικός επίσης επί του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικά στοιχεία της ΕΕ, που οδηγούν στην ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) Νικόλαος Μεγγούλης, υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν προστατεύουν τα τουριστικά καλύμματα και θα οδηγήσουν, είτε στο κλείσιμο τους είτε στην παραοικονομία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης, εξέφρασε την αντίθεση του στο να περάσει η περιουσία της δημόσιας αυτής εταιρίας στο Υπερταμείο.

Ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Γεώργιος Τσάμτζης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη -με τις θέσεις του οποίου -ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσιος φορέας- ταυτίζονται οι εργαζόμενοι, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Πιτσιόρλα.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Δημητριάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας να εξαιρεθεί από την υπαγωγή της στο Υπερταμείο.

Πηγή: koutipandoras.gr

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών