Καμμένος: Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινό αμυντικό χώρο (βιντεο) | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Καμμένος: Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινό αμυντικό χώρο (βιντεο)

Δημοσίευση: 5:37 μ.μ. | 22/9/16
kammenos-ellada-kai-aigyptos-exoun-koino-amyntiko-xwro-binteo
«Πλέον Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συστήσει ένα κοινό αμυντικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας κ.α.» ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώπιον υψηλόβαθμων παραγόντων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών

Ο Έλληνας υπουργός έτυχε μιας ιδιαίτερα ασυνήθιστα θερμής υποδοχής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό έγινε καθώς η πολιτική Ερντογάν αναγόρευσης της Τουρκίας σε «μουσουλμανική υπερδύναμη» έχει θορυβήσει το Κάιρο

Η επέμβαση δε της Τουρκίας στη Συρία σήμανε συναγερμό στην Αίγυπτο

Έτσι και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pronews.gr έχουν κλείσει ήδη οι παρακάτω συμφωνίες:

Καταρχάς συμφωνήθηκε η πώληση 90 BMP-1 που υπηρετούν στον ΕΣ στην Αίγυπτο αφού πρώτα αυτά θα ανακατασκευαστούν από ΤΟΜΑ που είναι τώρα σε ΤΟΜΟ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων) στην ΕΛΒΟ μια εργασία που θα αποφέρει στην εταιρεία πάνω από 5 εκατ. €.

Οι Αιγύπτιοι παράλληλα ζήτησαν εκτός των BMP-1 ένα σημαντικό μέρος των ανακατασκευών και εκσυγχρονισμών δικών τους οπλικών συστημάτων να πραγματοποιείται στην ΕΛΒΟ, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και λίστας προτεραιότητας, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να είναι στην κορυφή των εταιρειών στην γενικότερη περιοχή.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το μελλοντικό καθεστώς της εταιρείας καθώς η πώλησή της αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα σε σχέση με αυτά που ζητούν οι «Θεσμοί», και δεν μπορεί το ΥΠΕΘΑ να δεσμευθεί, (η εταιρεία ανήκει ουσιαστικά στο ΥΠΟΙΚ) παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα την αιγυπτιακή πρόταση.

Οι συμφωνίες όμως για την αμυντική βιομηχανία δεν σταματούν εδώ. Ακόμη πιο σημαντική θεωρείται η συμφωνία για την από κοινού χρηματοδότηση, ανάπτυξη, ναυπήγηση και πώληση σε τρίτες χώρες μιας νέας σχεδίασης κορβέτας η οποία θα καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες και των δύο χωρών.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μιας κομβικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των ναυπηγικών βιομηχανιών των δύο χωρών αλλά και των Ναυτικών τους, ενώ να σημειωθεί πως από την πλευρά της Ελλάδας η σχεδίαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο κατασκευής ενός Εθνικού Πλοίου για το ΠΝ.

Όπως έγινε γνωστό το σκάφος θα βασιστεί είτε στην γαλλική κλάση GoWind που διαθέτει ήδη το αιγυπτιακό Ναυτικό είτε στην αντίστοιχη ρωσική κλάση Bayan.

Να σημειωθεί πως το σκάφος θα προταθεί και σε τρίτες χώρες για εξαγωγές με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει την προώθησή του σε αγορές που δεν έχει υψηλή πρόσβαση η Ελλάδα, όπως οι αραβικές για παράδειγμα,. Ενώ η Ελλάδα θα αναλάβει την εμπορική προώθηση του πλοίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ναυπήγηση της κορβέτας συνιστά μιας κορυφαία επιλογή τόσο για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όσο και για το ΠΝ καθώς θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική σχεδίαση έστω και σε συνεργασία πολεμικού σκάφους μετά τα αποβατικά σκάφη κλάσης Σάμος.Πηγή: koutipandoras.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών