Κατρούγκαλος: Εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Κατρούγκαλος: Εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός

Δημοσίευση: 5:28 μ.μ. | 23/9/16
Ως αναγκαστικό συμβιβασμό χαρακτήρισε το τρίτο Μνημόνιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας ότι «με το τρίτο Μνημόνιο θέλαμε να εξουδετερώσουμε ό,τι κακό υπήρχε στα προηγούμενα».

 Όσον αφορά τις συντάξεις είπε ότι όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα των αναπήρων.

Υποστήριξε ακόμη ότι από την κυβέρνηση δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. «Ο νόμος λέει ρητά όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η «προστασία» των συντάξεων μέχρι τα 1.300 ευρώ», είπε μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο υπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

«Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», είπε και πρόσθεσε ότι «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί» συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ, είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών. Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση».

Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι», είπε ότι «δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο». Τέλος, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «ένας οφειλέτης δεν χρωστά μόνο στην Τράπεζα. Εμείς στοχεύουμε σε μια ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους του κάθε πολυοφειλέτη και από την Εφορία και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον φτωχό πολίτη».

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών