Μαξίμου: Η ΝΔ πήρε θαλασσοδάνεια από την Τράπεζα Αττικής | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου: Η ΝΔ πήρε θαλασσοδάνεια από την Τράπεζα Αττικής

Δημοσίευση: 6:20 μ.μ. | 21/9/16
maksimoy-h-nd-phre-thalassodaneia-apo-thn-trapeza-attikhs
Η κυβέρνηση επικαλείται το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και καλεί το Μητσοτάκη να απαντήσει για το δανεισμό του κόμματος του από την Τράπεζα Αττικής

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση για το θέμα της Τράπεζας Αττικής, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το ίδιο το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει συνολικά 13 εκ ευρώ δάνεια από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα "θαλασσοδάνεια" όπως τα χαρακτηρίζει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές έθεταν ειδικότερα το ερώτημα: "Θα βρει κάτι να πει ο κ. Μητσοτάκης για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;", σχολιάζοντας:

"Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο «μια Τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια» προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής.

Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται."

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν προκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ: "Έχει να απαντήσει κάτι ο κ . Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει την «Συμφωνία Αλήθειας» όπου τον βολεύει;"

Το Μαξίμου με αυτό τον τρόπο απαντά στις κατηγορίες της ΝΔ πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την Τράπεζα Αττικής για να δανειοδοτήσει ημέτερους, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη παραμένει η κόντρα της κυβέρνησης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Όλα αυτά, με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα για τα δάνεια της Τραπεζας Αττικής ζήτησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, προκειμένου όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όλα να παρουσιαστούν μέσα στην εξεταστική.

Ο κ.Φάμελλος δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ:

"Γίνεται μια προσπάθεια από την Αντιπολίτευση προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, ίσως για να αποπροσανατολίσουν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου αποδεικνύονται πολύ σημαντικά πράγματα. Δεν σκοπεύουμε να τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς, εδώ και δύο μήνες, είχαμε ζητήσει να έρθουν τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, που συνέταξαν τα πορίσματα, τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα από το Προεδρείο της Επιτροπής για την άλλη εβδομάδα".

"Δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργηθεί θέμα εκ του μη όντως, ή να καθυστερήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, η οποία είναι εργώδης, συνεπής και καταλήγει σε αποτελέσματα. Διότι, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, αποδεικνύονται πράγματα με νούμερα και καταθέσεις, όχι με φήμες και διαρροές. Για να μην υπάρχει καχυποψία, λοιπόν, όλα θα παρουσιαστούν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει την αποστολή της ".

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι "η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής που υπήρχε έως τον Ιούνιο του 2016, προϋπήρχε της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, δεν είναι "Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ"». Εξάλλου, οι Διοικήσεις των Τραπεζών προκύπτουν από τον κύριο μέτοχο και την Τράπεζα της Ελλάδας και "η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Οτιδήποτε, λοιπόν, αφορά σε δάνεια της Attica Bank δεν αφορά την κυβέρνησή μας. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη και τις χθεσινές δηλώσεις του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής – τον οποίο ενέκρινε και η ΤτΕ - ότι τα εν λόγω δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και με πλήρεις εγγυήσεις και εντός του πιστωτικού ορίου".

Συνεπώς, "η Εξεταστική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της και δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι", τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Εάν κάποιος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε θέμα νομιμότητας στα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και αυτό είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας".

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών