Μάχη με τους θεσμούς για να μην αυξηθεί το ρεύμα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μάχη με τους θεσμούς για να μην αυξηθεί το ρεύμα

Δημοσίευση: 8:27 π.μ. | 26/9/16
maxh-me-toys-thesmous-gia-na-mhn-aykshthei-to-reuma

Μια έμμεση αύξηση του ρεύματος κινδυνεύουν να υποστούν οι καταναλωτές, εάν η κυβέρνηση δεν βρει συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς σχετικά με το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού

Τη στιγμή που αρχίζει να συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την κάλυψη των βασικών προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξελίσσεται ταυτόχρονα η «μάχη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς έτσι ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές με το λογαριασμό του ρεύματος.

Η διαπραγμάτευση έχει μάλιστα «ανέβει επίπεδο» και έχει αναχθεί σε «μάχη» συνολικά της κυβέρνησης και όχι μόνον του ΥΠΕΝ.

Η σημερινή μέρα ίσως αναχθεί σε καθοριστική όσον αφορά αυτό το μέτωπο, καθώς επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και εισαγωγή των όποιων νέων παρεμβάσεων στο πολυνομοσχέδιο που ξεκινάει να συζητείται στη Βουλή.

Ο κίνδυνος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (και μέσω αυτού, αύξησης της δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα) προκύπτει από την απαίτηση των δανειστών να ληφθούν μέτρα ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί από το μνημόνιο, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, έχοντας ήδη νομοθετήσει το νέο σχέδιο για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει εξασφαλίζουν μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2017 και διεκδικεί να μην ληφθεί κανένα άλλο μέτρο αλλά απλά να υπάρξει μια μετακίνηση του χρονοδιαγράμματος κάλυψης της «τρύπας» κατά ένα εξάμηνο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι υποχρεωμένη, από τον ίδιο νόμο, να επανακαθορίσει το ΕΤΜΕΑΡ μέχρι, το αργότερο, τις 30 Σεπτεμβρίου. Εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει βρεί μεθοδολογία για να καλυφθεί το έλλειμμα έως 30 Ιουνίου ή δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση των πιστωτών στην παράταση της προθεσμίας αυτής έως το τέλος Δεκεμβρίου, τότε η ΡΑΕ θα πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά μερικά λεπτά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται διαρρήδην από τη ηγεσία του ΥΠΕΝ η οποία δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στο ρεύμα ούτε με άμεσο τρόπο ούτε μέσω του ΕΤΜΕΑΡ». Ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και πολλές υπαναχωρήσεις έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στο βωμό επίτευξης αυτού του στόχου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών