ΝΔ υπέρ Ιερώνυμου στην κόντρα με Φίλη | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

ΝΔ υπέρ Ιερώνυμου στην κόντρα με Φίλη

Δημοσίευση: 7:21 μ.μ. | 21/9/16
nd-yper-ierwnymoy-sthn-kontra-me-filh.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι διχάζει συνειδητά με την αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, χωρίς συνεννόηση με την Εκκλησία

Θέση υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδας στην κόντρα με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών παίρνει η Νέα Δημοκρατία.

"Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση  με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει", υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωση του.

"Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες. Κάτι που έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης", διευκρινίζει πάντως η ΝΔ.

Υποστηρίζει όμως ότι: "Αυτό, όμως, οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων."

Η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: "Η απαξιωτική άρνηση κάθε διαλόγου και η σχεδιαζόμενη από τους κ. Τσίπρα και Φίλη σύγκρουση με την Εκκλησία είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων διχαστικών  αντιπαραθέσεων".

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων χθες έκανε λόγο για απαράδεκτα και επικίνδυνα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε μάλιστα εμφατικά, ότι θα προκαλέσουν ρήξη στη σχέση Εκκλησίας - Πολιτείας, εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος.

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με δήλωση του απάντησε: «Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών