Οι Γερμανοί βουλευτές «ανακρίνουν» τον Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Οι Γερμανοί βουλευτές «ανακρίνουν» τον Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Δημοσίευση: 9:06 π.μ. | 28/9/16
oi-germanoi-boyleytes-anakrinoyn-ton-ntragki-gia-ta-xamhla-epitokia-ths-ekt

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί ενώπιον σκληρών ερωτήσεων από Γερμανούς βουλευτές σήμερα περί της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, την ίδια εποχή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων κινήτρων για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό

Οι σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης έχουν ψυχρανθεί, μετά από την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα επιτόκια και να τροφοδοτήσει την οικονομία με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Με την ανάπτυξη όμως στην ευρωζώνη των 19 κρατών να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό ελάχιστα πάνω από το μηδέν - πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του σχεδόν 2% της ΕΚΤ - οι επικριτές της Τράπεζας δηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική της έχει φτάσει τα όριά της.

Ήδη χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μάριο Ντράγκι, έδειξε τα… δόντια του με άρθρο του στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο ανέφερε ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας. «Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».

Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάσταχτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.

Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές αύριο, δήλωσε στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση. «Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να το χειριστεί αυτό», δήλωσε ο Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια. «Φυσικά, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αλλά με τη σημερινή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι προχωρά δραστικά μέχρι τα όρια της εντολής της», πρόσθεσε ο Κριχμπάουμ.

Ο Ντράγκι θα μιλήσει στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κατώτερης βουλής της Γερμανίας κεκλεισμένων των θυρών από τις 14:30 ώρα Ελλάδας, και δημόσια γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών