Παύση λειτουργίας των 7 Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Παύση λειτουργίας των 7 Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων

Δημοσίευση: 11:51 μ.μ. | 19/9/16
pafsi-litourgias-ton-7-polidinamon-psichodiagnostikon-kentron

Το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας του, απαντά το υπ. Υγείας

Κάλυψη όλων των αναγκών του με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών
, χωρίς ημερομηνία λήξης, διεκδικεί το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την οριστική παύση λειτουργίας των 7 Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς έληξαν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους.

Τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, αρχικά δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση μέσω προηγούμενου ΕΣΠΑ (2013-15) και στελεχώθηκαν με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν 8μηνες συμβάσεις, που καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του φορέα.

«Το ΚΕΘΕΑ αναγκάστηκε, πρώτη φορά στη 30χρονη ιστορία του, να διακόψει την παροχή υπηρεσιών προς τους ανθρώπους που υποστηρίζει. Το πλήγμα, μάλιστα, αφορά μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εξαρτημένων, αυτούς που πάσχουν από διπλή διάγνωση, βρίσκονται, δηλαδή, αντιμέτωποι όχι μόνο με κάποιας μορφής εξάρτηση, αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ και προσθέτει ότι από τα ΠΨΚ εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι η περίπτωση των ΠΨΚ «καταδεικνύει ένα από τα κεντρικότερα προβλήματα στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας την περίοδο της κρίσης, αυτό των σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και τις απόπειρες αποσπασματικής και πρόσκαιρης κάλυψης των σχετικών αναγκών, μέσω ΕΣΠΑ ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Σε ό,τι αφορά το ΚΕΘΕΑ, όπως αναφέρεται, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα πανελλαδικά, αριθμός στον οποίο δεν υπολογίζονται οι ανάγκες για σταθερή στελέχωση νέων, καινοτόμων μονάδων, όπως τα ΠΨΚ, κάτι που σημαίνει ότι «οι 35 προσλήψεις μόνιμου θεραπευτικού προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη απέχουν πολύ από το να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του οργανισμού -παλιές και νέες».

Υπουργείο Υγείας

Το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των επτά ψυχοδιαγνωστικών κέντρων και να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους, με το συνδυασμό των παρεμβάσεων (προσλήψεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών), θεωρεί το υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών για άτομα με διπλή διάγνωση είναι κομβικής σημασίας, καθώς οι δομές αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική συνοσηρότητα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές Ιουνίου, έχει δοθεί από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έγκριση προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ- 18 Άνω- ΨΝΘ. «Στόχος των προσλήψεων είναι να στηριχθούν οι αποδυναμωμένες, τα τελευταία χρόνια, δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη». Από τις συγκεκριμένες προσλήψεις, 35 δόθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, 25 στον ΟΚΑΝΑ, 12 στο ΨΝΑ-18 ΑΝΩ και 8 στο ΨΝΘ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία προσλήψεων υλοποιείται από τους ίδιους τους φορείς, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ειδικά για το ΚΕΘΕΑ, η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη (προκήρυξη 4.9.2016).

Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο 2017 θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, δομές υποστήριξης ατόμων με διπλή διάγνωση.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, έχει ήδη ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να απασχολεί άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εφόσον η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτυπώσει και παραδώσει στο υπουργείο τις ανάγκες του φορέα για προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με τον παραπάνω τρόπο».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών