Προσκλητήριο Τσίπρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Προσκλητήριο Τσίπρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

Δημοσίευση: 9:08 μ.μ. | 26/9/16
prosklhthrio-tsipra-se-oles-tis-proodeytikes-dynameis

Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για συμπόρευση ώστε στηθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αυτόν τον αγών δεν περισσεύει κανείς.

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας με νόημα ότι σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δεν περισσεύει κανείς.

Ο κ. Τσίπρας χαιρετίζοντας την παρουσίαση της έκδοσης του Δημήτρη Παπαδημούλη υπό τον τίλο “Απολογισμός 2014 – 2016”, σημείωσε ότι "οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη", γιατί "αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα".

Ο πρωθυπουργός, σε μία κατάμεστη αίθουσα στην οποία βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέρλης,η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Στέφανος Τζουμάκας,  είπε ότι "βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πόλος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη". "Γι' αυτό", σημείωσε, "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ".

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη".

Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργσιών και σε μέρος της λύσης". Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.

Να δοθεί στην Ελλάδα όσα δικαιούται

"Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

Είπε συγκεκριμένα: "Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας παρά τα βάρη που αντιμετωπίζει μετατρέπεται σε μέρος της λύσης . Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη. Ευελιξία για την ανάπτυξη ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται δράση και κοινές συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει την επιλογή στροφής προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών