Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ το οκτάμηνο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ το οκτάμηνο

Δημοσίευση: 8:02 μ.μ. | 20/9/16
prwtogenes-pleonasma-3-7-dis-eyrw-to-oktamhno

Υπέρβαση στα έσοδα, υστέρηση στις δαπάνες, «ακίνητος» ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων. Αναλυτικά όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ σχεδόν τετραπλάσιο του στόχου καταγράφουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού
προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου με τα τακτικά έσοδα να καταγράφουν μεν υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ αλλά το ΠΔΕ να έχει «παγώσει» και τις δαπάνες να συνεχίζουν να υστερούν έναντι του στόχου κατά 2,5 δισ. ευρώ .

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (που περιλαμβάνουν ως γνωστό και την εκτέλεση του ΠΔΕ) έφτασαν τα 31,95 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 584 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στα έσοδα του ΠΔΕ τα οποία έφτασαν τα 2,067 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1.048 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Ωστόσο, έσοδα και δαπάνες του ΠΔΕ δεν παρουσιάζουν την γραμμικότητα των φορολογικών εσόδων και είναι συνηθισμένο να παρουσιάζουν υστερήσεις μέσα στο χρόνο οι οποίες αποκτούν δημοσιονομική σημασία αν δεν διαρθρωθούν ως το τέλος του έτους.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν τα έσοδα εκτός αυτών του ΠΔΕ έφτασαν τα εκατ. 29,88 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,8 δισ. ευρώ).

Καλή ήταν η πορεία των εσόδων και για τον μήνα Αύγουστο όταν το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,95 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,93 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 122 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (309 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες

Το πρόβλημα εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντοπίζεται στην μεγάλη υστέρηση των δαπανών παρά την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των 1,8 δισ. ευρώ από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ιδιωτών.

Ειδικότερα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 έφτασαν στα 32,98 δισ. ευρώ και παρουσιάζοντας τεράστια υστέρηση κατά 3,43 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για δαπάνες 36 ,4  δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,81 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,55 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.004 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 507 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 292 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 120 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 138 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 49 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,18 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,15 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,69 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 468 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών