Τσίπρας στην WSJ για το χρέος: Το δίλημμα είναι στη Γερμανία και στις άλλες χώρες | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Τσίπρας στην WSJ για το χρέος: Το δίλημμα είναι στη Γερμανία και στις άλλες χώρες

Δημοσίευση: 10:31 π.μ. | 23/9/16
tsipras-sthn-wsj-gia-to-xreos-to-dilhmma-einai-sth-germania-kai-stis-alles-xwres

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός μίλησε στη WSJ και στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη - Διαβάστε τι είπε για το χρέος, το προσφυγικό, αλλά και την περσινή διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Νέα Υόρκη μιλώντας στην Wall Street Journal κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος που ενέχει μια τέτοια πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε την Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο του για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη.

«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος», είπε ο κ Τσίπρας. «Αλλά η Μέρκελ πήρε της απόφαση της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

Η δημοσιογράφος της WSJ υπενθυμίζει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 60.000 άνθρωποι που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω επιστροφής στην Τουρκία μετά τη διαδικασία έκδοσης ασύλου η οποία καθυστερεί παραδειγματικά. Βάσει συμφωνίας, θεωρητικά, για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε. Με το τέλος των ροών θα έπρεπε να μπει σε εφαρμογή επίσης το σχέδιο επανεγκατάστασης με εθελοντική προσφορά κρατών - μελών για να απορροφήσουν ανθρώπους. Παρόλα αυτά η συμφωνία εφαρμόζεται ελλιπώς.

Ειδική αναφορά σε όλη την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην WSJ έκανε ο πρωθυπουργός στις ξενοφοβικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη: «Αν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δώσουμε χώρο σε αυτούς θα χάσουμε τα πάντα», είπε ο κ Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα του χρέους , καθώς μπορεί Ελλάδα και Γερμανία να αντιμετωπίζουν από κοινού το προσφυγικό ζήτημα, όμως στην οικονομία είναι φανερό πως υπάρχει διαφορετική ατζέντα. Πόσο μάλλον που για το θέμα του χρέους η ηγεσία του Βερολίνου κοιτάζει προς τις εκλογές του επόμενου έτους. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα της ΕΕ έχει εκλογές», δήλωσε ο κ Τσίπρας. «Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας “γήπεδο”», είπε ο κ Τσίπρας. «Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα » και συμπλήρωσε πως, «πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο “πλοίο” και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο “πλοίο” και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό ».

Ο κ Τσίπρας υποστήριξε πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να καθοριστούν μέχρι το τέλος του 2016. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών», δήλωσε ο κ Τσίπρας. «Όλοι θα καταλάβουν ότι “grexit» έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει».

Σε σχέση με την διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού και την συμφωνία που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο πρωθυπουργός τόνισε πως «προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματα μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια – ήταν επαρκώς δίκαια - αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν κακοί για εμάς».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.

Αυτό που επεσήμανε ήταν πως πριν από εκείνη την διαπραγμάτευση η αίσθηση που υπήρχε για τον ελληνικό λαό ήταν πως «οι τεμπέληδες αυτοί, θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα στάνταρ τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών