Αυτή είναι η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Αυτή είναι η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 6:44 μ.μ. | 23/10/16
ayth-einai-h-nea-politikh-grammateia-toy-syriza

Πως θα δομείται και γιατί "σπάει" σε δυο κομμάτια. Γιατί θα δούμε περισσότερες γυναίκες από το κόμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο

Τη νέα δομή στο κόμμα και στην κυβέρνηση ετοιμάζουν αυτή την ώρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες
του NEWS 247, η νέα Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) θα αποτελείται από 29 μέλη συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Ρήγα.

Η Πολιτική Γραμματεία ουσιαστικά "σπάει" σε δυο κομμάτια προκειμένου να αποτελεί το ενιαίο πολιτικό κέντρο και τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης - κόμματος.

1. Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 11 άτομα συν τον Πρόεδρο και Γραμματέα κόμματος και θα παίζει τον ρόλο του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίαζε έως τώρα συνήθως κάθε Δευτέρα.

2. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα ασχολείται κυρίως με τα κομματικά και οργανωτικά θέματα και θα αποτελείται από 16 μέλη.

Όπως είναι φυσικό στο Πολιτικό Συμβούλιο τα περισσότερα μέλη θα είναι υπουργοί και επειδή πρέπει να ισχύει η ποσόστωση στο γυναικείο φύλλο του 30% (που ισχύει για όλα τα όργανα) είναι λογικό το Εκτελεστικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από περισσότερες γυναίκες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα
Η ΠΓ θα αποτελέσει ουσιαστικά όπως φαίνεται το ενιαίο πολιτικό κέντρο κόμματος και κυβέρνησης, όπως είχε προτείνει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ειδικότερα είχε καλέσει τα κορυφαία στελέχη να θεωρήσουν τις κομματικές θέσεις εξ ίσου σημαντικές με τις κυβερνητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος”.

Παππάς εναντίον Παππά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η "ενδοοικογενειακή διαφωνία" του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τον πατέρα του Στέλιο. Όπως προκύπτει από πληροφορίες ο τελευταίος, εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα  για το εκτελεστικό συμβούλιο και τούτο παρά τη μη σύμφωνη γνώμη του υιού του. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.
Στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως το συνέδριο επιβεβαίωσε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα από τη θέση της διακυβέρνησης με στόχο την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσει στη μάχη με τις δυνάμεις του παλιού στο μέτωπο της διαπλοκής.
“Στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος” δήλωσε και ερμήνευσε την εντολή του συνεδρίου με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία για γραμματέα και κυρίως την Πολιτική Γραμματεία: “Να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα δίνει τον τόνο σε αυτές τις μάχες, γιατι έχουμε ανάγκη από ενιαία και συλλογική καθοδήγηση”.
Δεν δικαιούμεθα να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμών. Όχι ξεχωριστές ή και προσωπικές στρατηγικές
Τόνισε ότι πρέπει “να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις” και με τον πλαστό διχασμό κόμματος- κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μάλιστα προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση: “Δεν δικαιούμεθα να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμών. Όχι ξεχωριστές ή και προσωπικές στρατηγικές”.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών