«Έκλεισε» η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου στο Μαξίμου | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

«Έκλεισε» η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου στο Μαξίμου

Δημοσίευση: 5:08 μ.μ. | 5/10/16
ekleise-h-synanthsh-tsipra-ierwnymou-sto-maksimou

Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, αποδεχόμενος το αίτημα του Ιερώνυμου, τον οποίο θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φιώτιδος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής


Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται αν στη συνάντηση αυτή θα παρευρίσκεται και ο
υπουργός Παιδείας, με τις πληροφορίες του «Βήματος» να αναφέρουν πως στο αίτημα συνάντησης του αρχιεπισκόπου προς τον Αλέξη Τσίπρα «δεν ετέθη κανείς όρος»

«Το μόνο που ζητά η Ιεραρχία είναι να ανασταλεί η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων εκτός από το θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία, αναμένεται να τεθεί και το μείζον ζήτημα του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Όπως είναι ήδη γνωστό από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που ανακοίνωσε το καλοκαίρι.

Πληροφορίες που έρχονται από το Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί να προβεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους της εκκλησίας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως στη συνάντηση που θα λάβει χώρα σε λίγες ώρες δεν θα επισημανθούν από τον Αλέξη Τσίπρα οι διακριτοί ρόλοι του κράτους από την εκκλησία. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «το πώς θα διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία δεν είναι ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας, αλλά του κράτους».

Ανοίγει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πριν από την εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, θα υποδεχτεί τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οποία προηγουμένως θα έχει ανακοινώσει.

Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ανοίγει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μία εξαγγελία που είχε κάνει με μια σειρά από δεσμεύσεις ο πρωθυπουργός. Μία από αυτές ήταν και ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.

«Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών