Επαναπατρίζονται τα οστά των πεσόντων του «Νοράτλας» | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Επαναπατρίζονται τα οστά των πεσόντων του «Νοράτλας»

Δημοσίευση: 9:55 π.μ. | 4/10/16
epanapatrizonte-ta-osta-ton-pesonton-tou-noratlas

Το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί το 1974

Μετά από 42 χρόνια η κυπριακή πολιτεία θα παραδώσει τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων και μελών του πληρώματος του Νοράτλας «Νίκη 4» στις οικογένειες τους.

Στις 9:30 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γραφτεί ο επίλογος της τραγικής ιστορίας του αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά της νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος.

Την ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Από κοινού με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη θα παραστούν στην τελετή παράδοσης λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λάρνακα, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, ενώ τρισάγιο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β'. Θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής του Πάνου Καμμένου και του Γιάννη Αμανατίδη στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων. Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαίδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.

Την απολογία της πολιτείας «γιατί αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια» εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, όπως αναφέρει το sigmalive.com.

«Ο χρόνος, δυστυχώς, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε τα λόγια οποιουδήποτε μπορούν να είναι βάλσαμο για να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων» πρόσθεσε. «Αξίζουν αυτά τα παιδιά κάθε τιμή και να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και χριστιανικές παραδόσεις» πρόσθεσε. Ο κ. Φωτίου ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους συγγενείς και είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πάντοτε δίπλα τους. «Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδώ για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη, είναι εθνικοί ήρωες», κατέληξε.

Χθες πήγαν στην Κύπρο 10 από τις 16 οικογένειες των Ελλαδιτών καταδρομέων και ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Ξενοφώντα Καλλή, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι στην Έγκωμη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών