Κόρινθος - Δίολκοι: Η ανάπλαση στα Περιβολάκια και η δημόσια διαβούλευση | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Κόρινθος - Δίολκοι: Η ανάπλαση στα Περιβολάκια και η δημόσια διαβούλευση

Δημοσίευση: 2:10 μ.μ. | 10/10/16
korinthos-diolkoi-h-anaplash-sta-peribolakia-kai-h-dhmosia-diabouleush

Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Κορινθίων παρουσίασε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, την πρότασή του, σε επίπεδο προμελέτης, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης της Κορίνθου, γνωστή σε όλους ως «Περιβολάκια»

Από την ομάδα Δίολκοι

Μια ανάπλαση η οποία κρίνεται κατ’ αρχήν θετική στη λογική της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των δημόσιων χώρων της πόλης μας. Ωστόσο θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για μια σειρά θεμάτων που αφορούν, στον τρόπο που επιλέχτηκε να συνταχθεί η πρόταση, βασικές επιλογές του σχεδιασμού που προτείνεται, σε συνάρτηση με το πως φαντάζεται η Δημοτική Αρχή την κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς φυσικά και το διαφαινόμενο τελικό αποτέλεσμα.

Η ανάπλαση της πλατείας, όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος θύμισε, μετά την τελική (ορθή) απόφαση περί μη κατασκευής υπόγειου γκαράζ, ήταν θέμα που είχε τεθεί από όλες τις δημ. παρατάξεις διαχρονικά από το 2008 και μετά και είχε γίνει αποδεκτό από την Δ.Α. Επίσης το 2012 είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα βιοκλιματικών αναπλάσεων (μελέτη Καραθανάση), ενώ το ζήτημα είχε επανέλθει με μια άλλη «μελέτη» της τεχνικής Υπηρεσίας το 2013 (συστοιχία κιόνων κλπ.).

Άρα είναι ένα έργο που σχεδόν 8 χρόνια προγραμματίζεται από το Δήμο και υπήρχε όλος ο χρόνος και για διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ουσιαστικού διαλόγου για τον συλλογικό σχεδιασμό της με όλους τους φορείς. Αυτός είναι κι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος όταν πρόκειται για παρέμβαση σε δημόσιο χώρο με ιστορικό βάρος στην πόλη που θα την ακολουθεί για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Το δε κόστος ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (ιδεών) είναι πολύ μικρό μπροστά στα εκατομμύρια που θα κοστίσει η ανάπλαση της πλατείας και θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον 30 διαφορετικές προτάσεις. Όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι ο όποιος διαγωνισμός θα διενεργηθεί με σοβαρότητα,, σαφές πλαίσιο και ζητούμενα, (με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές του ΥΠΕΚΑ όπως άλλωστε και η ισχύουσα νομοθεσία επιτάσσει) και ότι η υλοποίησή του θα ακολουθήσει τις επιταγές της μελέτης.

Η παρουσίαση μιας πρότασης χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί μια διαδικασία ενημέρωσης- διαβούλευσης, με τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς για το χαρακτήρα και το προγραμματικό πλαίσιο του έργου, αποτελεί για μια ακόμα φορά τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις έργων στην πόλη μας.

Δε λαμβάνει καθόλου υπόψη το πώς θέλουν πρωτίστως οι κάτοικοι της πόλης και στη συνέχεια οι επαγγελματίες και οι ειδικοί, να είναι η κεντρική πλατεία τους, ποιες ανάγκες τους θέλουν να εξυπηρετεί, ποιο ρόλο παίζει διαχρονικά στην καθημερινή τους ζωή και αν αυτό πρέπει να αλλάξει ή να εμπλουτιστεί. Αντ’ αυτού, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων και επιλογών, που περιορίζουν τη δυνατότητα της όποιας συζήτησης σε διορθωτικές κινήσεις σε επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού. Επίσης, η εικονοκεντρική προσέγγιση της πρότασης, αποσπά την συζήτηση από τα ουσιώδη της παρέμβασης και την οδηγεί σε μία αισθητικού τύπου κριτική βάσει ανάλογου “γούστου”. Με αυτόν τον τρόπο, χάνεται η ουσία του διαλόγου.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε, ίσως παρουσιάζει κάποια θετικά στοιχεία σε επίπεδο προθέσεων, όπως η διατήρηση της υφιστάμενης χάραξης, αλλά είναι τουλάχιστον αποσπασματική.

Δεν παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χώρο, αλλά αποτελεί ένα κολάζ ετερόκλητων ιδεών από πλατείες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτές στερούνται κεντρικής ιδέας, δεν συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ούτε είναι εύκολο να αναπαραχθούν. Έχει σημαντικές ελλείψεις σε βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού, όπως η φύτευση (βασική μελέτη που όμως μετατέθηκε σε επόμενο στάδιο) και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, τα οποία πρέπει να αποτελούν κύριες παραμέτρους του.

Εστιάζει κυρίως στη δημιουργία ενός εκτεταμένου χώρου υποδοχής τραπεζοκαθίσματων εις βάρος του χώρου φύτευσης, ταυτόχρονα με προτάσεις για τον ανασχεδιασμό του δαπέδου. Η όλη προσέγγιση χαρακτηρίζεται από πληθώρα κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων και μάλλον τρομακτικών, φωτοβολταϊκών “δέντρων”, των οποίων η τοποθέτηση διάσπαρτα στο χώρο δε συνιστά επ’ ουδενί βιοκλιματικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη θέσεων για έργα τέχνης και καθιστικών εντός των χώρων πρασίνου.

Η κριτική ωστόσο που οφείλεται να ασκηθεί δεν αφορά τόσο στο σχεδιασμό και την αισθητική προσέγγιση του έργου, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι παρουσιάζεται μια πρόταση η οποία:

1. Αλλοιώνει και μετασχηματίζει το χαρακτήρα της πλατείας που αποτελεί διαχρονικά ένα χώρο περιπάτου και αναψυχής και τον μοναδικό σημαντικό χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

2. Δε φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό που αφορά στο σύνολό της, την πόλη της Κορίνθου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις που δημιουργούν οι συνθήκες κρίσης.

3. Παράγεται με διαδικασίες έξω των προβλεπόμενων τυπικών, επιστημονικών και δεοντολογικών προδιαγραφών (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Ιδεών με προδιαγραφές ΥΠΕΚΑ), βασιζόμενες σε προσωπικά “γούστα”)

4. Επί της ουσίας, χρηματοδοτεί με δημόσιους πόρους σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες, ένα έργο το οποίο δεν θα προκαλέσει την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αλλά το άνοιγμα μερικών ακόμα καφετεριών ή μάλλον την απλή μετεγκατάστασή τους δύο τετράγωνα παραδίπλα.


Η εκτεταμένη περιοχή που προβλέπεται ως χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, (κατά μήκος των οδών Αδειμάντου, Κύπρου και Ερμού, με εξαίρεση το σημείο εισόδου στην πλατεία στην συμβολή με την οδό Κολιάτσου και Αδειμάντου), πέραν από υπερβολική, μειώνει σημαντικά την περιοχή που προορίζεται για φύτευση και χώρους περιπάτου. Στον παραπάνω χώρο μάλιστα πρέπει να προστεθεί και η περιοχή που καταλαμβάνεται ήδη σήμερα από τραπεζάκια η οποία εξυπηρετεί το δημοτικό καφέ που βρίσκεται πάνω στην πλατεία, το οποίο ανασχεδιάζεται, ενώ προβλέπονται επιπλέον στεγασμένοι χώροι με πέργκολες που κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο.

Είναι εύλογο το ερώτημα σε τι εξυπηρετεί η σκοπιμότητα της επιλογής αυτής, όταν ήδη στην πόλη μας:

• υπάρχει εκτεταμένη ανάπτυξη αντίστοιχων χρήσεων σε όλη την περιοχή του κέντρου,
• ο τομέας της εστίασης αφορά κατά βάση τοπική/εσωτερική κατανάλωση με την οργανική του ανάπτυξη μέσω τουρισμού να είναι μικρή και εύκολα απορροφήσιμη από τις υπάρχουσες δομές.


Γνώμη μας είναι ότι, αξιοποιώντας τη δουλειά που έχει ήδη γίνει και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη αυτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα καθορίσει τις βασικές επιλογές για το χαρακτήρα της επέμβασης ο οποίος θα εκφράζει τις επιθυμίες των κατοίκων και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικών. Στη συνέχεια βάσει αυτών των αποφάσεων προτείνουμε να επιλεγεί μια δόκιμη διαδικασία (όπως ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών) για την εκπόνηση μιας μελέτης ή οποία θα αξιοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το διατιθέμενο δυναμικό των ειδικών που ασχολούνται με τον αστικό σχεδιασμό και μπορεί να δώσει μια ποικιλία προτάσεων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο διαγωνισμός επίσης, μπορεί να έχει ως ρητή παράμετρο τον ήπιο χαρακτήρα των παρεμβάσεων καθώς και το λελογισμένο κόστος/ύφος των προτάσεων. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ καθώς και η αναγκαιότητα ενός έργου τόσο υψηλού κόστους εν γένει, μέσω μίας ιεράρχησης αναγκών για τους δημόσιους χώρους της πόλης.

Η πλατεία Περιβολάκια, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο δημόσιο χώρο της πόλης και μαζί με το Δικαστικό Μέγαρο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο διαμορφώνουν το συμβολικό κέντρο της. Κατά συνέπεια τόσο ο σχεδιασμός της όσο και η υλοποίησή του πρέπει να αποτελεί προϊόν γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα του χώρου, τη σημασία και το ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει στην καθημερινή ζωή των Κορινθίων και να απαντά στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης σε περιβάλλον έντονης κρίσης. Η ανάπλαση της πλατείας είναι ένα πολυ-αναμενόμενο έργο, το οποίο θα ακολουθήσει τη ζωή της πόλης για πολλά χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογο τρόπο χωρίς προχειρότητες και χωρίς να λαμβάνονται μονομερώς αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται συνήθως μπροστά σε μια τετελεσμένη κατάσταση.

Πηγή: ΔΙΟΛΚΟΙ 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών