Μοσκοβισί: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά το χρέος | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μοσκοβισί: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά το χρέος

Δημοσίευση: 1:52 μ.μ. | 7/10/16
moskovisi-prwta-to-programma-kai-meta-to-xreos

Το μπαλάκι στην Ελλάδα, πέταξε ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιερ Μοσχοβισί μιλώντας για την ανάγκη πλήρους εφαρμογή για το προγράμματος, ενώ για το χρέος εξέφρασε την ελπίδα του να συζητηθεί μέχρι και το τέλος χρόνου μέσα από μια «παγκόσμια συμφωνία» για πρόγραμμα της χώρας μας με συμμέτοχο και το ΔΝΤΑρκούντως ασαφής σε ότι αφορά την συμφωνία της 25ης Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε στην Πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά κ. Μοσχοβισί μιλώντας σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council).

Περιγράφοντας την θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα γίνει προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες, να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία με την Ελλάδα.

«Αυτή η συμφωνία είναι πρώτα μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να εφαρμοσθούν αυτές που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο της Ελλαδας με την Ε.Ε. και τότε αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επιστροφή των επενδυτών».

Μιλώντας ειδικότερα για την συμφωνία για το χρέος τόνισε:

«Βλέπουμε θετικές τάσεις διότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και τότε αν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα συν καλή οικονομική και πολιτική διάθεση, μπορούμε να εξετάσουμε μία συμφωνία για το χρέος. Και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε όμως προσπαθώντας να τηρήσει ισορροπίες «Εδώ στην Ουάσιγκτον κοντά στο ΔΝΤ πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι πρέπει να έχουμε το ΔΝΤ μέσα, είναι ένα στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλά μέλη της Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το καλωσόριζε».

Περιέγραψε επίσης και την πορεία του προγράμματος μέσα στον επόμενο μήνα που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης , την εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης των 2,8 δις ευρώ από την συνολική δόση των 10,3 δις ευ΄ που εγκρίθηκε τον Μάιο για την Ελλάδα Στην συνέχει θα πρέπει να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση . «Με ένα πρόγραμμα εφαρμοσμένο μπορούμε να είμαστε θετικοί για το χρέος» είπε.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας κ. Κριστίνι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρέπεμψε σε ένα διάλογο Ευρώπης ΔΝΤ και Ελλάδας.

«Θα έχουμε συζητήσεις όταν συναντηθούμε με τον Τσακαλώτο και τη Λαγκάρντ. Ας εργαστούμε βήμα-βήμα, πρώτα τα προαπαιτούμενα, η δεύτερη αξιολόγηση, η επιτυχία του προγράμματος, τα βήματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, και αυτά θα διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ μέσα στο Πρόγραμμα».

Συναντήσεις

Ο κ. Μοσχοβισί θα συναντήσει τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη στις πέντε παρά τέταρτο ώρα Ελλάδας . Θα προηγηθεί συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού ο οποίος χθες τάχθηκε σαφώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης των ελληνικού χρέους.

Μετά τον κ. Μοσχοβισί , η ελληνική αποστολή θα συναντηθεί στις έξι παρά τέταρτο (ώρα Ελλάδας) με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έμεινε χθες σταθερός την θέση του ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για το χρέος αλλά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί.

Πηγή: news247

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών