ΝΔ: Οι δύο απόψεις για τις πρόωρες εκλογές | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

ΝΔ: Οι δύο απόψεις για τις πρόωρες εκλογές

Δημοσίευση: 9:56 π.μ. | 6/10/16
nd-oi-duo-apopseis-gia-tis-prowres-ekloges

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη θεωρία του ώριμου φρούτου από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής και μίλησε για «σάπιο φρούτο»

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις διασταυρώνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και
αγγίζουν τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος ως προς το αίτημα των πρόωρων εκλογών, αλλά και το περιεχόμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας».

Η μία άποψη –που είναι και η επίσημη– ως προς το αίτημα των πρόωρων εκλογών  υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η ΝΔ αργά ή γρήγορα θα κληθεί να κυβερνήσει είναι προτιμότερο αυτό να γίνει μια ώρα αρχύτερα, θεωρώντας ότι όσο παρατείνεται η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το έργο μιας κυβέρνησης της ΝΔ θα γίνεται ακόμα δυσκολότερο για την ανάταξη της οικονομίας και της χώρας. Η ίδια άποψη υποστηρίζει ότι ως προς τις αντιπολιτευτικές εξαγγελίες και το κυβερνητικό πρόγραμμα, η ΝΔ θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι.

Η δεύτερη άποψη δεν διαφωνεί με το αίτημα των πρόωρων εκλογών, αλλά το προσεγγίζει περισσότερο από τη σκοπιά ενός πολέμου φθοράς προς την κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει πως είναι προτιμότερο για τη ΝΔ η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία προκειμένου να κάνει τη «βρόμικη δουλειά» του μνημονίου και ταυτόχρονα να φορτωθεί ολοκληρωτικά το βαρύ πολιτικό κόστος, χωρίς η ΝΔ να «λερώσει τα χέρια της». Στην ίδια κατεύθυνση θεωρεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα έπρεπε να είναι περισσότερο γενναιόδωρο.

Αυτή η υπόγεια, αν και σε χαμηλή ένταση, εσωκομματική διαπάλη, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων και των συνεργασιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη του κόμματος, μαίνεται εδώ και καιρό.

Εν μέρει εκφράστηκε με ένα συμβιβασμό στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καθώς υπήρξαν περισσότερες του αναμενομένου εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθούν και άλλες υποσχέσεις με συγκεκριμένα μέτρα για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Αντίθετα όμως με το περιεχόμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να συμμερίζεται την τακτική του «ώριμου φρούτου» και εμμέσως πλην σαφώς άσκησε δημοσίως κριτική, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής προχτές, στα στελέχη εκείνα που εισηγούνται τη δεύτερη άποψη ως προς το αν πρέπει πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια η ΝΔ να διεκδικεί τις πρόωρες εκλογές.

Με την πρώτη άποψη φαίνεται να συντάσσονται κυρίως τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανήκουν στο μητσοτακικό στρατόπεδο, ενώ τη δεύτερη άποψη φαίνεται να συμμερίζονται κυρίως στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για αγώνα αντοχής γνωρίζοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης αν και χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την «πολιτική αλλαγή» καλώντας τα στελέχη του κόμματος να προβάλλουν στην κοινωνία τη «Συμφωνία Αλήθειας», μίλησε για τους «επόμενους μήνες» που θα πρέπει να ενημερωθούν εκτενώς οι πολίτες για την πολιτική πρόταση της ΝΔ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών