Νομοθετικά μέτρα για τους πλειστηριασμούς ζητούν οι συμβολαιογράφοι | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Νομοθετικά μέτρα για τους πλειστηριασμούς ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Δημοσίευση: 7:02 μ.μ. | 12/10/16
nomothetika-metra-gia-tous-plistiriasmous-zitoun-i-simvoleografi

Καταγγέλλουν στοχοποίηση, με αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις και απειλές

Τη στοχοποίησή τους με αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις και απειλές κατήγγειλαν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με
αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών, κάλεσαν τον πολιτικό κόσμο να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι συμβολαιογράφοι, εκτίμησαν πως θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών επισημαίνοντας πως μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016 μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκκρεμούσαν 40.000 διαταγές πληρωμών, πολλές από τις οποίες συνδέονται άμεσα με πλειστηριασμούς ακινήτων και αγροτεμαχίων. Επιπλέον, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προστατευτεί, από τους αρμόδιους φορείς, η διαδικασία των πλειστηριασμών «για το καλό του πολίτη και της τήρησης της νομιμότητας».

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι τόνισαν πως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβουν τις αποφάσεις και θα καθορίσουν το πλαίσιο των αντιδράσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι συμβολαιογράφοι απείχαν σήμερα από τους πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κ.α.), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017. Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.

Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά,.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών