Σόιμπλε υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Σόιμπλε υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM

Δημοσίευση: 12:47 π.μ. | 19/10/16
soimple-yper-ths-epopteias-twn-kratikwn-proypologismwn-apo-ton-esm

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε ινστιτούτο μελετών, ο τόνισε ότι οι όροι των προγραμμάτων στήριξης μπορεί να μην ήταν αρεστοί στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν.

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι θα άξιζε να εξελιχθεί ο ESM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα πολιτικά κίνητρα παίζουν υπερβολικά μεγάλο ρόλο στο πώς εξετάζονται τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών - μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ. 3

Η Κομισιόν έδωσε φέτος στη Γαλλία μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, που ζητούν από τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Μια νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική «είναι ατελής» και απουσία μίας τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνη «μπορεί να λειτουργεί μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού, της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης», πρόσθεσε.

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός να είναι υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ομόφωνη στήριξη μιας τέτοιας ενοποίησης.

Να σημεθιωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε είχε ζητήσει το 2010 την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε εποπτικά καθήκοντα και θα πρόσφερε σε χώρες έκτακτη βοήθεια υπό μορφή ρευστότητας, αλλά με αυστηρούς όρους.

Η Ευρωζώνη κάλεσε το ΔΝΤ να παρακολουθεί τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ο εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Γερμανία δηλώνει ότι «είναι ζωτικής σημασίας» γι' αυτή να συμμετέχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών