Στουρνάρας: Ρεαλιστική δράση από την Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Στουρνάρας: Ρεαλιστική δράση από την Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους

Δημοσίευση: 10:43 μ.μ. | 7/10/16

Συνέντευξη στο Associated Press έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος

Ο Διοικητής της ΤτΕ ανάφερε ότι «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους,
όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την «τεράστια αναδιάρθρωση»που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία .

Προσδιόρισε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης μέρους του Δημόσιου Χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι θα ωφελήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και τους πιστωτές της μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού. «Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξος», είπε. Μειώνοντάς το λίγο, «θα είναι καλύτερα για την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης χαρακτηρίζεται από ένα βαρύ πακέτο φόρων.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι, ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα, και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι τώρα πιο προσηλωμένη στις ιδιωτικοποιήσεις , όχι όμως στον ίδιο βαθμό όλοι οι υπουργοί.

«Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν δημόσια γη, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μεγαλύτερη ανάπτυξη», φέρεται να δήλωσε.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, «είναι ακόμη μακριά». Όπως πρόσθεσε, η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μια ακόμη αξιολόγηση από τους θεσμούς και να πραγματοποιήσει μία ή δύο ιδιωτικοποιήσεις.

Για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «είναι εύλογο ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή συζήτηση πριν από το τέλος του έτους».

Τέλος, είπε για το Brexit ότι οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα είναι τελικώς μικρότερες από αυτές που αναμένονται αρχικώς. Αντίθετα το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην ίδια τη Μ. Βρετανία, όπως εκτίμησε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών