Τα “χρόνια πολλά” της Ντόρας Μπακογιάννη στον Επίτιμο - Κλείνει σήμερα τα 98 | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Τα “χρόνια πολλά” της Ντόρας Μπακογιάννη στον Επίτιμο - Κλείνει σήμερα τα 98

Δημοσίευση: 10:45 π.μ. | 18/10/16

Με μία συγκινητική ανάρτηση (κι ένα πολιτικό μήνυμα) η Ντόρα Μπακογιάννη ευχήθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έχει σήμερα τα γενέθλιά του

Τις ευχές της στον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξέφρασε μέσω Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη, για τα γενέθλιά του.

Ο κ.Μητσοτάκης συμπληρώνει σήμερα 98 χρόνια ζωής και η κα Μπακογιάννη του ευχήθηκε, γράφοντας στο facebook τις ευχές της για τον πατέρα και πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

"Χρόνια πολλά στον καλύτερο και τρυφερότερο πατέρα αλλά και στον πολιτικό, που βλέπει τη δικαίωση για τις αλήθειες που είπε στους Έλληνες", έγραψε η κα Μπακογιάννη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 - 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθεί να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών