Τί συζητήθηκε στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Τί συζητήθηκε στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Δημοσίευση: 5:59 μ.μ. | 5/10/16

Ημερίδα με θέμα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το πρόγραμμά τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, παρουσία της Επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

Στην ημερίδα που διεξήχθη σε Αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος, ο Ντάνιελ Ντότο, Συντονιστής Ελληνικού Προγράμματος, Προϊστάμενος της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης.

Στην ομιλία του στην ημερίδα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ιωάννης Δραγασάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Επενδύουμε σε μια πολιτική που κατανοεί τη διαφθορά ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών πολιτικών και πολιτισμικών παραγόντων και αιτιών και θέτει ως στόχο το ξερίζωμά τους. Με αυτή την έννοια, μιλάμε για μια διαδικασία που πρέπει να είναι διαρκής».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι: «κάθε μέρα και κάθε βήμα μας εμπλουτίζει, ισχυροποιεί και καθιστά πλέον αποτελεσματικό το οπλοστάσιο κατά της διαφθοράς. Γι΄ αυτό άλλωστε αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί, η υποκρισία και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Όλοι μας καταλαβαίνουμε και πολύ εύκολα το γιατί».

«Η διαφθορά αποτελεί τον καρκίνο των εθνών μας: αποδυναμώνει τις οικονομίες μας, αρρωσταίνει τις κοινωνίες μας και παραλύει τις κυβερνήσεις μας, διαβρώνοντας το πιο σημαντικό συστατικό στις κοινωνικές μας συμβάσεις: την εμπιστοσύνη» σημείωσε από την πλευρά της η κα Ράμος και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης εξ αρχής με τη δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της διαφθοράς και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ».

Ο κ. Ντάνιελ Ντότο, Συντονιστής Ελληνικού Προγράμματος, Προϊστάμενος της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Structural Reform Support Service «S.R.S.S.») στην ομιλία του τόνισε ότι «αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο είναι να εξυγιάνει το θεσμικό της πλαίσιο για διαρκή ανάπτυξη και κυρίως για δίκαιη και σταθερή ανάπτυξη στους ανθρωπιστικούς τομείς (κυρίως υγεία και εκπαίδευση)», σημειώνοντας ότι «το πάθος μας για την Ελλάδα μας έφερε εδώ σήμερα για να ξεκινήσουμε μαζί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να σας βοηθήσουμε προκειμένου η χώρα να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς». // Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και σε άλλες χώρες, αποτελεί χώρο στον οποίο δυστυχώς παρατηρούνται συχνά φαινόμενα διαφθοράς από τα χαμηλά έως και τα υψηλά επίπεδα στελεχιακού δυναμικού. Πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η πάταξη αυτών των φαινομένων μέσω της θέσπισης κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας και επανελέγχων αλλά και μέσω της δημιουργίας κλίματος και περιρρέουσας ατμόσφαιρας που θα απομονώνει και θα περιθωριοποιεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Το τέλος στην ασυδοσία και την παροχή «ασυλίας που είχαν οι παρανομούντες, από μιζαδόρους και κλέφτες του δημοσίου χρήματος μέχρι τους φοροφυγάδες, κάποιοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι ήταν και χρηματοδότες κομμάτων ή πολιτικών προσώπων», προανήγγειλε από την πλευρά του Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος υπογράμμισε ότι «η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα. Εμφανίζεται και σε πολλές άλλες χώρες κι έχει αξιοσημείωτες διακρατικές πτυχές. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μία δυναμική και εξελίξιμη διαδικασία», τόνισε από την πλευρά του Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι «μόνο με συνεχείς παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και καθιστούν πιο ευέλικτη τη λειτουργία και ταυτόχρονα την εποπτεία του κρατικού μηχανισμού, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα περιορισμού της διαφθοράς που επιθυμούμε».

Τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «από την πρώτη μέρα σύστασης αυτής της Γραμματείας, δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα σε συνεργασία με το σύνολο των διεθνών οργανισμών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το σκοπό μας. Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες σε κάθε ευρωπαϊκό φόρουμ που υπήρχε, σε κάθε οργανισμό να ακουστεί η φωνή μας και να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από κάθε διεθνή οργανισμό» και πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιόδους ο σχεδιασμός, η αποφασιστικότητα και η υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων είναι κομβικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς της πολιτείας και απόδειξη, ότι οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις».

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών