Τσίπρας: Αξιολόγηση και χρέος ταυτόχρονα (βίντεο) | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Τσίπρας: Αξιολόγηση και χρέος ταυτόχρονα (βίντεο)

Δημοσίευση: 10:51 μ.μ. | 13/10/16

Μηνύματα στο Βερολίνο και τους θεσμούς για το χρέος, από τον πρωθυπουργό στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - “Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι προοδευτικό σχέδιο”, δήλωσε - Άφησε αιχμές για Λαφαζάνη και υπερασπίστηκε τη συμμαχία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Τι είπε για τις τάσεις και το άνοιγμα του κόμματος

Σχέδιο νίκης, όχι αφήγημα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης, είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Υπερασπίστηκε τις επιλογές του 2015 και τη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, διαμηνύοντας έτσι ταυτόχρονα ότι δε σχεδιάζει “ηρωική εκλογική έξοδο”.

Δήλωσε επίσης ξεκάθαρα ότι: “Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι προοδευτικό σχέδιο”, κατηγορώντας τους πρώην συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΛΑΕ ότι ουσιαστικά την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης εξυπηρετούσαν τα σχέδια Σόιμπλε.Η εντυπωσιακά ευθεία αυτή αιχμή της ομιλίας Τσίπρα ήταν ένα σαφές μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, πως όσοι θεωρούσαν την έξοδο από την ευρωζώνη εναλλακτική βρίσκονται πλέον εκτός. Αλλά και πως το δίλημμα αυτό κρίθηκε στην πράξη το 2015, όταν όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή να μην διακινδυνεύσει τις καταθέσεις των λαϊκών στρωμάτων, που ήταν αυτά τα οποία θα πλήττοντο περισσότερο από ένα βίαιο Grexit, αφού η διαπραγμάτευση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Με το δίλημμα αυτό εκ των πραγμάτων λυμένο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον όπως έδειξε ο πρωθυπουργός, να βρει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας με την κοινωνία όρθια, για ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας.Κρίσιμο στοιχείο όμως σε αυτή την πορεία είναι η ρύθμιση του χρέους, για το οποίο ο κ.Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στο Βερολίνο.

“Η αόριστη προτροπή : 'Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..' Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια του για τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, που επηρεάζουν την Ελλάδα και όρισε ως προτεραιότητα και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Υπερασπίστηκε μάλιστα ακριβώς στην προσπάθεια ρύθμισης του χρέους και μη απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και γενικότερης αλλαγής της κυρίαρχης πολιτικής λιτότητας, τη στρατηγική συμμαχιών με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, μία τακτική που δεν ενθουσιάζει άπαντες στο κόμμα.

Ο κ.Τσίπρας έδωσε όμως και το στίγμα των αλλαγών που επιθυμεί στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας σαφώς ότι επιθυμεί να βάλει “φρένο” στις τάσεις και προαναγγέλλοντας άνοιγμα του κόμματος με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Βίκυ Σαμαρά - News247

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών