Βοήθεια 1,65 εκατ. ευρώ στα Ιόνια νησιά από την ΕΕ για τους σεισμούς του 2015 | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Βοήθεια 1,65 εκατ. ευρώ στα Ιόνια νησιά από την ΕΕ για τους σεισμούς του 2015

Δημοσίευση: 8:54 μ.μ. | 4/10/16
vohtheia-1-65-ekat-eyrw-sta-ionia-nhsia-apo-thn-ee-gia-toys-seismous-toy-2015

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 646 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 23 αποχές

Το ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την
αποκατάσταση  των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων, και ειδικότερα τη Λευκάδα, τα βόρεια τμήματα της Ιθάκης, και την Κεφαλονιάς, στις 17 Νοεμβρίου 2015. Εισηγητής του ΕΚ είναι ο Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Κύρτσος.

Ο εισηγητής Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ) τόνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης στο ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδοτική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

«Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο περιφερειακής πολιτικής το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας των Ιονίων νήσων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο σεισμός ήταν ύψους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οκτώ τραυματίστηκαν, και 120 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα υποδομής, κτήρια και πολιτιστικά μνημεία, ενώ μερικές από τις σημαντικότερες τουριστικές παραλίες στη Λευκάδα καταστράφηκαν.

Η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει για την αποκατάσταση υποδομών, για την αποπληρωμή των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν και για την κάλυψη εξόδων για ορισμένες ενέργειες πρώτης ανάγκης. Τον Απρίλιο καταβλήθηκε στην Ελλάδα προκαταβολή ύψους 10% από την αναμενόμενη ενίσχυση. Το Συμβούλιο των υπουργών ενέκρινε τη χρηματοδότηση στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 646 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 23 αποχές.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε, το καλοκαίρι του 2002,  προκειμένου να αντιμετωπίζονται μεγάλες φυσικές καταστροφές και να παρέχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περιοχές που πλήττονται από καταστροφές εντός της Ευρώπης.

Έχει χρησιμοποιηθεί σε 70 περιπτώσεις καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, καταιγίδων και ξηρασίας. Το ΤΑΕΕ έχει δώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών