ΥΠΕΞ για Αιγαίο: Συμπολίτευση - αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

ΥΠΕΞ για Αιγαίο: Συμπολίτευση - αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα

Δημοσίευση: 5:05 μ.μ. | 2/10/16
ypeks-gia-to-aigaio-sympoliteysh-kai-antipoliteysh-sthn-toyrkia-tsakwnontai-gia-eno-axyrwna

Η Αθήνα δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για προβλήματα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο, απαντώντας στα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε κάνοντας αναφορά σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», ανέφερε η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

«Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειωνόταν ακόμη στην ανακοίνωση.

Σχόλια και ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση

Πριν απαντήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών». «Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτήν τη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές "διπλωματικών πηγών" και tweet», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει σθεναρά τις τουρκικές επιδιώξεις, σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι δηλώσεις όπως εκείνες του πρωθυπουργού, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του Ερντογάν και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του κόμματος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πρόβλημα  η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο

Στην προκλητική του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου της χώρας.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Ομως, σε αυτή την ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Η δήλωση Ερντογάν

Στην επίμαχη δήλωσή του, που προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας, ο Ερντογάν είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών