Μαξίμου: Οι επαφές Τσίπρα στην Κούβα - Θα έχουν συνέχεια τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Μαξίμου: Οι επαφές Τσίπρα στην Κούβα - Θα έχουν συνέχεια τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική

Δημοσίευση: 11:23 μ.μ. | 30/11/16

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος «γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συναντήσεις με τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εκτός
της κατ’ ιδίαν συζήτησης με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που προϊδέασε «να περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατ. Αμερικής».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια».

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος «γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα», γνωστοποίησε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τόνισε τη σημασία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στην Κούβα για όλη τη Λατινική Αμερική, λέγοντας –σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή- στον Πρωθυπουργό ότι αποτελεί «στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής.»

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε και με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε, και αυτή, σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρωθυπουργός μίλησε για αρκετή ώρα και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, «η παρουσία του κ. Τσίπρα έκανε αίσθηση», καθώς ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που παραβρέθηκε στην τελετή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός είχε διάλογο με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις ευρω-κουβανικές σχέσεις και ειδικότερα στην επικείμενη συμφωνία Ε.Ε. – Κούβας, ενώ μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον ρόλο που έχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και σε πιο προσωπικά θέματα, καθώς ο κ. Κάστρο ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον μικρό γιο του Έλληνα πρωθυπουργού, που έχει το όνομα «Ερνέστο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών