Δήμαρχος Χίου: Το νησί μας είναι ωρολογιακή βόμβα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Δήμαρχος Χίου: Το νησί μας είναι ωρολογιακή βόμβα

Δημοσίευση: 10:29 μ.μ. | 25/11/16
dimarchos-chiou-to-nisi-mas-ine-orologiaki-vomva

«Δεν υπάρχει καθόλου αποτελεσματική συνεργασία ή σχέδιο»

«Η Χίος δεν είναι απλώς ένα καζάνι που βράζει. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα», τονίζει ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς,
και σημειώνει πως «η ευθύνη της μη εκκένωσης της Σούδας βαραίνει την Ε.Ε. και την κυβέρνηση».

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμος σας πρωταγωνίστησε στα ΜΜΕ λόγω των επεισοδίων στη Σούδα της οποίας ζητήσατε την εκκένωση από τον υπουργό κ. Μουζάλα. Πώς σχολιάζετε την άρνησή του να εκκενωθεί.

Η ευθύνη της μη εκκένωσης του καταυλισμού της Σούδας βαραίνει την ΕΕ και την κυβέρνηση. Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής είναι αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών που ακολουθούν, και της ανικανότητας να διαχειριστούν την κατάσταση.

Πιστεύετε ότι η περιοχή σας είναι ένα καζάνι που βράζει με το θέμα των προσφύγων;

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνδυασμό με την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για την παραβατικότητα ορισμένων εγκληματιών που ζουν ανάμεσα τους, έχει καταστήσει έκρυθμη την κατάσταση. Η ΕΕ και η κυβέρνηση δεν έχουν υποστηρίξει τα νησιά μας και πιστεύουν ότι ένα νέο hotspot θα λύσει το πρόβλημα. Είναι σαν να δίνουν ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια χρόνια ασθένεια. Η Χίος δεν είναι απλώς ένα καζάνι που βράζει. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα.

Το κεντρικό κράτος έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας αυτή της φιλοξενίας τόσων ανθρώπων;

Δεν υπάρχει καθόλου αποτελεσματική συνεργασία ή σχέδιο. Δεν υπάρχει ευελιξία ή υποστήριξη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε καν σε επίπεδο πληροφόρησης ή διοίκησης. Υπάρχει μάλιστα κάκιστη συνεργασία ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο δομών του νησιού. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει σταθεί αρωγός σε αυτή την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει το νησί μας, αλλά με την ανάλγητη στάση της και την ανικανότητα της, βάζει συνεχώς εμπόδια στο να καταστεί η κατάσταση διαχειρίσιμη. Ουδέποτε έχει δώσει σημασία στις υποδείξεις μας και ουδέποτε εκπλήρωσε οποιοδήποτε από τα αιτήματα που έχουμε κάνει.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι πρέπει να φτιάξετε υποδομές για τους πρόσφυγες και ότι δεν υπάρχει «άλλη πρόταση στο τραπέζι». Τι του απαντάτε;

Όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει για λύσεις για το προσφυγικό, έχουν γίνει από τον Δήμο. Έγιναν όμως την κατάλληλη ώρα και στο κατάλληλο πλαίσιο. Αλλά η κυβέρνηση τις απέρριψε. Ο κ. Μουζάλας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως και η κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί και η οποία είναι απούσα. Δεν υπάρχουμε εμείς και εσείς. Είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της κυβέρνησης να λάβει αποφάσεις για τη λύση της κρίσης που πλήττει τους κατοίκους της Χίου, καθώς και τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρεθεί στο νησί μας. Ο Δήμος Χίου και ο κάθε Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να φτιάχνει δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Μουζάλας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε δημιουργεί δομές στη μέση της Σαχάρας, αλλά μέσα σε πόλεις. Κρίση δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή μόνο οι πρόσφυγες κ μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι. Για αυτούς έχει να προτείνει κάτι;

Γνωρίζατε ότι είχε επισκεφτεί κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής το νησί σας την προηγούμενη ημέρα των επεισοδίων;

Ναι. Η συμμετοχή των απλών πολιτών όμως ήταν μικρή, δείχνοντας ότι η χιώτικη κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν ακολουθεί και δεν ενστερνίζεται ακραίες ιδεολογίες. Άλλωστε οι κάτοικοι της Χίου από την αρχή της κρίσης αυτής έχουν σταθεί στο πλευρό των προσφύγων, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα κ.α., δείχνοντας ανθρωπιά και κατανόηση. Οι Χιώτες δεν είναι ρατσιστές. Υπάρχει όμως ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση και επιβολή της έννομης τάξης για τον περιορισμό φαινομένων ακραίων πράξεων.

Θεωρείτε ότι έχετε αναλάβει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που σας αναλογεί στο προσφυγικό;

Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή που η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έπληξε το νησί μας, έκανε ό, τι ήταν δυνατό να πράξει για το συμφέρον των πολιτών του, αλλά και των ανθρώπων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο νησί μας με υπευθυνότητα. Όμως ο Δήμος δεν μπορεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και τις περιορισμένες αρμοδιότητες του να διαχειριστεί το δυσανάλογο μεγάλο αυτό βάρος. Δεν είναι δυνατόν μια κρίση αυτού του μεγέθους να αφεθεί στις πλάτες του Δήμου και μόνο. Πρέπει είτε να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ είτε να υποστηριχτεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα ΕΕ και κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Πηγή: dimarxos.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών