Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Δημοσίευση: 3:52 μ.μ. | 29/11/16
epifilaktiki-i-katanalotes-stin-agora-petreleou-thermansis

Στα 90 - 92 λεπτά το λίτρο η τιμή

Συγκρατημένες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, παρά την πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων.

Πολλοί καταναλωτές έχουν απόθεμα πετρελαίου από την περσινή χρονιά, οι υψηλότερες σε σχέση με πέρσι τιμές δημιουργούν κώλυμα στις παραγγελίες, όπως και η εκκρεμότητα με το επίδομα θέρμανσης.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα 90 - 92 λεπτά το λίτρο, είναι δηλαδή λίγο φθηνότερες σε σχέση με την έναρξη της περιόδου διάθεσης τον Οκτώβριο , τις τελευταίες δύο εβδομάδες ωστόσο ακρίβυναν κατά 1-2 λεπτά το λίτρο λόγω αύξησης των διεθνών τιμών.

«Κάθε τέλος του μήνα, όταν πληρώνονται μισθοί και συντάξεις οι παραγγελίες είναι λίγο αυξημένες. Ωστόσο η αγορά είναι νωθρή και η πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζουν μικροποσότητες με μπιτόνια για να καλύψουν τις ανάγκες των ημερών. Όσοι είχαν χρήματα, έβαλαν πετρέλαιο πέρυσι τον Απρίλιο και δεν χρειάζονται άμεσα εφοδιασμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης.

Η εκκρεμότητα με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου μία ακόμη αιτία για τη συγκράτηση των παραγγελιών.

Πηγές των εταιριών εμπορίας ανέφεραν ότι η ζήτηση είναι χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς είναι υψηλότερες και οι τιμές λόγω αύξησης των φόρων. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα και λόγω της επιδείνωσης του καιρού οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 10 - 20 %.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την περασμένη Παρασκευή ήταν 90,8 λεπτά το λίτρο έναντι 89,6 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 2,79 λεπτά και διαμορφώθηκε στα 37,31 λεπτά από 34,52. Άλλα 46,37 λεπτά είναι οι φόροι (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) και 7,12 λεπτά ανά λίτρο το μέσω περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών