Γ. Περιστέρης: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Γ. Περιστέρης: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης

Δημοσίευση: 6:57 μ.μ. | 30/11/16
g-peristerhs-h-gek-terna-ependyse-panw-apo-1-5-dis-eyrw-sthn-ellada-sta-xronia-ths-krishs

Ένα "επενδυτικό σοκ" βλέπει ως μόνη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ - Τι ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Την ανάγκη να τονωθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί ένα τέλος στην μακροχρόνια ύφεση επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης. Χαρακτηριστικά έκανε αναφορά για ένα επενδυτικό σοκ που θα πρέπει να είναι απάντηση στο σοκ αποεπένδυσης που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης ανέφερε: Διατηρήσιμη ανάπτυξη εξ ορισμού δεν υπάρχει χωρίς επενδύσεις. Όμως, η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σταθερά τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Είμαστε στο μισό περίπου των υπολοίπων.  Σκεφτείτε ότι μόνο η επάνοδος στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογιστεί ο  πολλαπλασιαστής των επενδύσεων , θα ανέβαζε το ΑΕΠ μας κατά 17 δις,, τα δημόσια έσοδα κατά 7 δις και θα έβγαζε άμεσα τη χώρα από την κρίση.

Όπως έχουμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ. Για την ώρα έχουμε το αντίθετο. ΣΟΚ αποεπένδυσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν απλό. Αν θέλουμε επενδύσεις,  μήπως να ακούσουμε μια φορά τους πραγματικούς επενδυτές; Έχουμε πιστεύω το δικαίωμα να θέτουμε το ερώτημα αυτό, καθώς ως Όμιλος επενδύσαμε στα χρόνια της κρίσης πάνω από  1,5 δις ευρώ. Και συνεχίζουμε, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος επενδύσαμε 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε παράλληλα στην αρνητική στάση που τηρεί το κράτος απέναντι στους επιχειρηματίες και κυρίως τους Έλληνες: "Το χειρότερο όμως όλων είναι η νοοτροπία με την οποίο το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει πολλές φορές τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες. Καχυποψία, διπλά στάνταρντ, επιλεκτικοί αποκλεισμοί. Κάποιες χώρες προστατεύουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Εμείς πάμε συχνά στο άλλο άκρο. Προστατεύουμε την ξένη!

Και το πληρώνουμε από πάνω. Από την εποχή που μεγάλη ξένη εταιρεία είχε πάρει την κατασκευή ενός τεράστιου έργου στην Αθήνα - και έβαλε τους Έλληνες ως υπεργολάβους να το κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου με τα μισά λεφτά- μέχρι και σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πρέπει να έρχεσαι από το αεροδρόμιο για να είσαι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι -για τους λόγους που σας είπα- οι λιμουζίνες που μεταφέρουν επενδυτές στη διαδρομή Ελ. Βενιζέλος – Σύνταγμα χτυπάνε μύγες.

Τι ζητούν οι Έλληνες επενδυτές;  Απλώς ισότιμη αντιμετώπιση, σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τη χρηματοδότηση κλπ. Εμπιστευθείτε μας κι εμείς με τη σειρά μας θα αποδείξουμε έμπρακτα τον πατριωτισμό μας. Το νέο επενδυτικό πατριωτισμό, που είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο δικός μας Όμιλος - η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - το απέδειξε ήδη αυτό με το χειρισμό των διαθεσίμων του. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες τα κρατήσαμε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες.  Πόσοι το έκαναν αυτό; Κάθε μεσημέρι προ των capital controls έφευγαν τα χρήματα για την εσπερία. Πόσοι έμειναν να επενδύουν στη χώρα;   Στις ανανεώσιμες, που έχουμε πλήρη γνώση, σχεδόν όλοι οι ξένοι πούλησαν ή ματαίωσαν τις επενδύσεις τους".

Καταλήγοντας ο κ. Περιστέρης ανέφερε: "Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν. Μόνο στις υποδομές υπάρχει με βάση την μελέτη της PWC δυνατότητα για επενδύσεις 14 δις ως το 2020. Και δεν τα περιλαμβάνει όλα. Αν κάνουμε ως κράτος τη σωστή επιλογή και προωθήσουμε την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και επιπλέον υπολογίσουμε τις επενδύσεις που μπορούν αν γίνουν σε κάποιους καινούργιους τομείς στις ανανεώσιμες όπως οι αντλησιοταμιεύσεις, μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό αυτό στα 20 δις. Μόνο από τις υποδομές! Βοηθήστε μας όμως να το κάνουμε. Σε τελική ανάλυση αν κάποιος έχει την ικανότητα να προσελκύει και τους ξένους επενδυτές για να επενδύσουν μαζί μας, αυτός είναι οι ελληνικές εταιρείες. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε τους τεχνοκράτες. Ακόμα κι η Παγκόσμια Τράπεζα σε σχετική μελέτη της έχει τεκμηριώσει ότι σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, οι πρώτοι που τολμούν να επενδύσουν είναι οι ντόπιοι, και μετά ακολουθούν οι ξένοι.

Όσες Ελληνικές επιχειρήσεις επιβίωσαν της μεγαλύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είναι αυταπόδεικτα ικανές. Αντιμετωπίστε τις σωστά κι αυτές θα κάνουν πράξη το νέο επενδυτικό πατριωτισμό. Θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε το καθήκον μας και για τους μετόχους μας, αλλά και για τη χώρα μας. "

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών