Γαλιατσάτος: Η Ζάκυνθος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης | Greek-iNews.gr

Γαλιατσάτος: Η Ζάκυνθος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δημοσίευση: 1:10 μ.μ. | 28/11/16
galiatsatos-i-zakinthos-prepi-na-kirichthi-se-katastasi-ektaktis-anagkis

«Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ζάκυνθο μετά την έντονη νεροποντή που έπληξε το νησί μίλησε ο  περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

«Τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει σε ένταση από χτες το βράδυ  και οι υπηρεσίες ξεκινούν την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και του μεγέθους τους, κυρίως στην πεδινή Ζάκυνθο, σε κατοικίες, επιχειρήσεις και μονάδες κυρίως κτηνοτρόφων. Φθορές υπάρχουν και σε δημόσιες υποδομές αλλά όχι σε μεγάλη έκταση», είπε ο κ.Γαλιατσάτος στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως ατόμων με ειδικές ανάγκες, λειτούργησε ο μηχανισμός για την φιλοξενία τους και η προσφορά υπηρεσιών και διαμονής σε ανθρώπους που το χρειάστηκαν, αν και αυτές ήταν ελάχιστες.

Ο μηχανισμός αποτίμησης της κατάστασης είναι σε κίνηση και η καταγραφή θα γίνει σύντομα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν ως πλημμυρόπληκτων, ώστε να δικαιούνται αποζημιώσεις οι παθόντες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάληψη του ΧΥΤΑ του νησιού από πολίτες, λέγοντας πως είναι ένα «γεγονός που είχε σταματήσει εδώ και εβδομάδες την τακτική αποκομιδή απορριμμάτων από τους δρόμους. Σαν αποτέλεσμα, τα νερά παρέσυραν και όγκους σκουπιδιών, που συνέβαλαν σε κάποιες περιπτώσεις στην απόφραξη διόδων του νερού προς τη θάλασσα. Ήταν ένα παράπλευρο πρόβλημα, ωστόσο το κυρίαρχο ήταν η ένταση του φαινομένου, που οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων στους χειμάρρους».

Η Ζάκυνθος θα επιστρέψει στην κανονικότητα εντός λίγων ημερών, αν και θα είναι ορατά τα αποτυπώματα της καταστροφής, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών