Κορινθία: Η θέση της «Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών» στον δήμο Κορινθίων για τα απορρίμματα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Κορινθία: Η θέση της «Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών» στον δήμο Κορινθίων για τα απορρίμματα

Δημοσίευση: 3:23 μ.μ. | 21 Νοεμβρίου 2016
korinthia-h-thesh-ths-prwtoboulias-allhleggywn-politwn-ston-dhmo-korinthiwn-gia-ta-aporrimmata

Από την «Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών»  στον δήμο Κορινθίων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων που η Πρωτοβουλία προκάλεσε με
δική της έγγραφη αίτηση, συζητήσαμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).  Επί της μελέτης αυτής, αλλά και της μελέτης της ΠΕΔ που προτάθηκε από την Δημοτική Αρχή ως συμβολή στην διαβούλευση, έχουμε να πούμε τα εξής:

– Η ΣΜΠΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αναιρώντας ακόμα και τις ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ. Ο Φορέας Διαχείρισης ή ο μελετητής του, κατέθεσαν ένα σχέδιο το οποίο προτείνει σαν βέλτιστη λύση την κεντρική διαχείριση, ενώ οι Δήμαρχοι έχουν ομόφωνα αποφασίσει πως όσοι Δήμοι επιθυμούν να συνεχίσουν μετά την μεταβατική περίοδο την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων τους, μπορούν να το κάνουν και να χρηματοδοτηθούν γι αυτό.

– Η ΣΜΠΕ του νέου ΠΕΣΔΑ είναι ένα κατασκεύασμα που προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και κατά παραγγελία της Περιφέρειας. Η λύση ΣΔΙΤ κρίνεται ως καλύτερη περιβαλλοντικά και οικονομικά από την Αποκεντρωμένη Διαχείριση σε κόντρα και με την κοινή λογική , την αρχή της εγγύτητας, τις αρχές και τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ και τις Κοινοτικές οδηγίες επί του θέματος.

-Ακόμα και ο προτεινόμενος  ΠΕΣΔΑ που ομόφωνα έχουν αποφασίσει οι Δήμαρχοι στον ΦΟΣΔΑ οδηγεί με διολίσθηση στην Κεντρική Διαχείριση. Η επιλογή του Φορέα να μην στεναχωρηθεί κανένας επιτρέποντας και τα δύο είδη διαχείρισης, με δεδομένο ότι η  Τοπική Διαχείριση δεν θα έχει χρηματοδότηση αλλά και χωρίς χωροθέτηση ΧΥΤΥ, και από την άλλη επιτρέποντας στην Κεντρική να κρατά «ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες», σταθερή τιμή ανά τόνο ανεξάρτητα από την ποιότητα των απορριμμάτων και  σύμβαση για 28 χρόνια, θα οδηγήσει τα σκουπίδια μας σε ταφή και καύση, σε μονάδες τέρατα, προκαλώντας τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και νέα οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών.

-Παρά τη διαφωνία μας με το κείμενο της ΠΕΔ, προτείναμε στο ΔΣ κάποιες προσθήκες οι οποίες αναιρούν τον προτεινόμενο σχεδιασμό γιατί θεωρούμε πως χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση της ΣΜΠΕ  ώστε να εναρμονιστεί με τον νέο ΕΣΔΑ και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης.

Η θέση της Πρωτοβουλίας είναι αταλάντευτα υπέρ της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης και κατά της Κεντρικής. Σε αυτό δε μένουμε μόνο στα λόγια ούτε επαναπαυόμαστε σε παλαιότερες μας δηλώσεις ή στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αγωνιζόμαστε  για το θέμα συνεχώς από το 2014 με όσες δράσεις πιστεύουμε ότι μπορούν να ενημερώσουν τον κόσμο αλλά και να προκαλέσουν την αλλαγή της στάσης όσων με απάθεια παρακολουθούν ενώ γνωρίζουν.

Η Πρωτοβουλία θα παλέψει ως το τέλος για να μην περάσει η ΣΜΠΕ και ο νέος ΠΕΣΔΑ σε αυτή τους μορφή.

Μαζί με τα κινήματα και τις συλλογικότητες από όλη την Πελοπόννησο που αντιτίθενται στο έκτρωμα Τατούλη – ΤΕΡΝΑ θα παραμείνουμε στους δρόμους και όχι στους καναπέδες μας. Θα παραμείνουμε ζωντανοί ενάντια σε όλους αυτούς που περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια. Θα λέμε την άποψή μας χωρίς να φοβόμαστε αν θα υπάρξει ή όχι «εναλλακτική λύση». Γιατί η μόνη λύση που οφείλουμε καθημερινά να υποστηρίξουμε είναι αυτή που εξυπηρετεί το κοινό καλό κι όχι το συμφέρον των λίγων…».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών