Κυπριακό: Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο εδαφικό | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Κυπριακό: Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο εδαφικό

Δημοσίευση: 1:33 π.μ. | 12/11/16

Συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, για επίτευξη συγκλίσεων στο εδαφικό, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία στα κριτήρια διευθέτησης του εδαφικού

Στη Λευκωσία ανακοινώθηκε απόψε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συγκαλέσει την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει του αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις.

Τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού, είναι η έκταση των ακτογραμμών, αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα επιστρέφουν και ποσοστό εδάφους συνιστωσών πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα παράτασης των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν και οι αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν το Σάββατο.

Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης θα γίνει προσεχώς στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η σειρά προτεραιότητας της Λευκωσίας αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ως προς το εδαφικό είναι:

• ο πληθυσμός, που θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,
• οι περιουσίες, που θα επιστραφούν,
• η έκταση της ακτογραμμής της κάθε συνιστώσας πολιτείας.


Τα Ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις ζήτησαν να ληφθεί απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών