Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 8:48 π.μ. | 30/11/16
moskobisi-den-theloyme-perissoterh-litothta-sthn-ellada

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό».

Για το αν θα ζητηθεί από την Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με σκοπό να έρθει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα γίνει μετά το 2019» και ότι «το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018».

Σχετικά με το τι χρειάζεται για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι που χρειάζεται είναι «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Μετά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί πριν, κανένα δημοσιονομικό μέτρο».

«Αν οι ελληνικές αρχές, όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαίου του 2016. Τώρα είμαστε στο τέλος του χρόνου και είναι η στιγμή που πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, και γι’ αυτό η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη, όπως και οι εβδομάδες που έρχονται είναι εξίσου κρίσιμες», ανέφερε εξάλλου.

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά».

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί».

« Ο πρωθυπουργός είναι σε «καλή φόρμα» και ότι «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πάντως πως «δεν είναι δικό μου θέμα ή της Επιτροπής να αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είναι νόμιμη, και εργαζόμαστε σε επικοδομητικό κλίμα και έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους πρόσφατους μήνες από την αρχή του προγράμματος τον Ιούλιο του 2015».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών