Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα | Greek-iNews.gr

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Δημοσίευση: 1:05 π.μ. | 29/11/16
moskobisi-den-theloyme-tetarto-programma-gia-thn-ellada

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στάθηκε ξανά στη σημασία της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο(staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο», υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι πρέπει υπάρχει σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Είπε επίσης ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής», ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί στάθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι όσο οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τόσο και οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό «για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λιτότητα, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ένα πράγμα, η λιτότητα ένα άλλο, καθώς και ότι μια συμφωνία θα δυναμώσει την οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ισχυρή πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την πρώτη αξιολόγηση. Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν, είναι υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε ότι γνωρίζει πως «η ελληνική κοινωνία νιώθει συνδεδεμένη με το ευρώ και μέρος της Ευρωζώνης».

Ο επίτροπος δήλωσε εξάλλου ότι η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3% στην Ελλάδα το προσεχές έτος. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο η αξιολόγηση να χωριστεί σε δύο μέρη, εξαιτίας του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να φτάσουμε σε staff level agreement μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ώστε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια συνολική συμφωνία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών