Πανικός στις αγορές ελέω Τραμπ: Κατρακυλά το δολάριο, στα ύψη η τιμή του χρυσού | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Πανικός στις αγορές ελέω Τραμπ: Κατρακυλά το δολάριο, στα ύψη η τιμή του χρυσού

Δημοσίευση: 9:47 π.μ. | 9/11/16
panikos-stis-agores-elew-tramp-katrakyla-to-dolario-sta-ypsh-h-timh-toy-xrysoy

H ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίζεται τις τελευταίες ώρες, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων

Οι μεταδόσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, καθιστούν τη μάχη της προεδρικής εκλογής περισσότερο αμφίρροπη και δραματική από οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση, με συνέπεια την άμεση αναζήτηση από τους επενδυτές πιο ασφαλών τοποθετήσεων για τα κεφάλαια τους. Έτσι, η τιμή του χρυσού, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο, ενώ ο Τραμπ κέρδιζε τους εκλέκτορες της Βόρειας Καρολίνας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Εξάλλου, την ετοιμότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να παρέμβει για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος (γιεν) υπογράμμισε ο Μασατσούγκου Ασακάουα, αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τα διεθνή θέματα.

«Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι σκληρές», δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις αγορές με εγρήγορση. «Θα έχουμε διαβουλεύσεις με τον υπουργό των Οικονομικών, Τάρο Άσο, προκειμένου ν' αποφασίσουμε πως θ' αντιδράσουμε», δήλωσε ο Ασακάουα.

Ωστόσο, τόνισε ότι δε θα σχολιάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ιαπωνίας στις αγορές, με το δολάριο να έχει χάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% της ισοτιμίας του έναντι του γιεν.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών