Ποιούς συνάντησε στην Κούβα ο Τσίπρας και ποιος του είπε «Αλέξη, κρατάτε γερά» | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Ποιούς συνάντησε στην Κούβα ο Τσίπρας και ποιος του είπε «Αλέξη, κρατάτε γερά»

Δημοσίευση: 8:37 μ.μ. | 30/11/16

Το ραντεβού με τον ηγέτη των Σαντινίστας και οι αγκαλιές με τους Κάστρο - Σε ποια μέρη της Λατινικής Αμερικής προσκλήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, που ήθελε να δώσει η ελληνική πλευρά είχε και παραλειπομενα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικες συναντήσεις.

Συνάντησε τον  ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία του στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική.

Χαρακτηριστικά φέρεται να του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής»

Επίσης ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε - και αυτή - σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν ακριβώς δίπλα στην τελετή και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, όπως υποστηρίζουν για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης.


Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών