«Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές συντάξεις | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές συντάξεις

Δημοσίευση: 10:07 π.μ. | 11/11/16
spane-omologa-gia-na-plirosoun-tis-epikourikes-sintaxis

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΤΕΑ παραμένει

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αναγκάζονται να «σπάσουν» ομόλογα ή να δανειστούν για να πληρώσουν τις συντάξεις.

Παρά τις περικοπές, ειδικά στις επικουρικές συντάξεις, ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΤΕΑ παραμένει και μάλιστα το Ταμείο ζητά τώρα με χθεσινή απόφαση της διοίκησης άλλα 70 εκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει στους συνταξιούχους τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το μεγαλύτερο ποσό μάλιστα από την περιουσία του, που εξανεμίζεται μήνα με το μήνα, αφορά σε ρευστοποίηση ομολόγων 205 εκατ. ευρώ από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ΕΤΕΑ από το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ:

  • Τα 55 εκατ. ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.
  • Τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων.
  • Τα 50 εκατ. ευρώ ομολόγων έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.
  • Τα 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45 εκατ. ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών