Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για Αλβανία ζητά η ΝΔ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για Αλβανία ζητά η ΝΔ

15:21 | 21/11/16
symvoulio-ekswterikhs-politikhs-gia-alvania-zhta-h-nd

Με δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και ζητά την σε βάθος ανασκόπηση της κατάστασης

Τη σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής με θέμα τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις ζήτησε με δήλωσε του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατηρεί μια όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά και από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού για το υποτιθέμενο "ζήτημα της Τσαμουριάς.

"Όλα αυτά, αποτελούν σοβαρά γεγονότα που αναδεικνύουν συνεχή έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει, να εκτιμηθούν αποκομμένα από τις εξελίξεις και την αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή μας" σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος ζητώντας ενιαία εθνική γραμμή για το θέμα, έπειτα από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Δείτε τη δήλωσή του αναλυτικά:

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ιδίως η προειδοποίηση “προς τους γείτονες της χώρας” ότι η Κυβέρνησή του “δεν θα παραμείνει σιωπηλή”, έρχονται να προστεθούν σε σειρά δηλώσεων και πράξεων που εγείρουν σοβαρό προβληματισμό για την πορεία των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι:
Παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, μετά την ακύρωση της σχετικής ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή του τότε Αρχηγού της Αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού της γείτονος, Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει ισχυριστεί, κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό, ότι υπάρχει δήθεν “ζήτημα Τσαμουριάς”.

Πρόσφατα, οι Αλβανικές Αρχές, με πρόσχημα την αναβάθμιση της περιοχής, αποφάσισαν να γκρεμίσουν σπίτια Ελλήνων της Χειμάρρας.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες, υπάλληλοι του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών συνελήφθησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα εθνικιστικό προπαγανδιστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων χαρτών της “Μεγάλης Αλβανίας”, στην οποία εθνικιστικοί κύκλοι της γείτονος, εντάσσουν και ελληνικά εδάφη.

Όλα αυτά, αποτελούν σοβαρά γεγονότα που αναδεικνύουν συνεχή έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει, να εκτιμηθούν αποκομμένα από τις εξελίξεις και την αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει το αίτημά της για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει σε βάθος ανασκόπηση της κατάστασης και εκτίμηση της πορείας των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών