Την Τετάρτη η συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στην Αθήνα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Την Τετάρτη η συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στην Αθήνα

Δημοσίευση: 1:03 π.μ. | 15/11/16
thn-tetarth-h-synanthsh-anastasiadh-tsipra-sthn-athhna

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα "νιώσει την ανάγκη, να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία για το Κυπριακό, θα ενημερώσει την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις ενόψει των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν στην Ελβετία από την Κυριακή μέχρι και τις 22 του μηνός.

Η συνάντηση Αναστασιάδη -Τσίπρα, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Επίσης, στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η διεθνής διάσκεψη, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, στην πολιτική εκπομπή του ραδιοσταθμού «Σούπερ Σπορ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «δεν προσφέρεται (η διάσκεψη) για να τεθεί το όποιο θέμα θέλει η Τουρκία έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «νιώσει την ανάγκη» να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση της Τετάρτης, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί, μετά από αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη «με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση, αν συζητήθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου, με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Μπορώ να σας απαντήσω με πάσα βεβαιότητα ότι δεν έγινε μια τέτοια συζήτηση. Δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων περιοχών, που θα επιστραφούν, αλλά και δεν τέθηκε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόοδος στο εδαφικό, έχει τρία βασικά κριτήρια: Το έδαφος, που πρέπει να επιστραφεί και να υπαχθεί στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο αριθμός των προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας. «Έγινε μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση και πλησιάζουμε στο να υπάρχει κατάληξη, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη», ανέφερε. Επίσης, επέμεινε στην θέση ότι, χωρίς να υπάρξει χάρτης, που να αποτυπώνει τα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί, δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. «Άρα, αν δεν υπάρξει συνεργασία από τουρκικής πλευράς για συμφωνία στα κριτήρια και ακολούθως να μεταφερθούν επί συγκεκριμένου χάρτη, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια διεθνή διάσκεψη», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πρώτα χάρτης, μετά πολυμερής διάσκεψη
Στις πρώτες δηλώσεις, μετά την επιστροφή του το Σάββατο από τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε απόψε σαφή την θέση του ότι τα κριτήρια για το εδαφικό, θα πρέπει κατ’ ανάγκην να αντανακλώνται και στον χάρτη. Εφ’ όσον γίνει αυτό, «ενδέχεται να ορισθεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης σε χρόνο, που θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη», τόνισε.

Σε ερώτηση, γιατί δεν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα συναντηθεί χωριστά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι έκρινε ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση μπορεί να δώσει την ευχέρεια να ανταλλάξει καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών