Τι έδειξε η πρώτη υποθαλάσσια έρευνα ανάμεσα σε Δήλο και Ρήνεια | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Τι έδειξε η πρώτη υποθαλάσσια έρευνα ανάμεσα σε Δήλο και Ρήνεια

Δημοσίευση: 3:47 μ.μ. | 23/11/16
ti-edixe-i-proti-ipothalassia-erevna-anamesa-se-dilo-ke-rinia

Καταγράφηκαν πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα

Την πρώτη υποθαλάσσια γεωμορφολογική και γεωαρχαιολογική έρευνα στην περιοχή
ανάμεσα στα νησιά Δήλο και Ρήνεια διεξήγαγαν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το χρονικό διάστημα 4 και 5 Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, αποτυπώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια η βαθυμετρία του πυθμένα και αποκαλύφτηκε το υποβρύχιο τοπίο, με τη χρήση του Πλοίου Επιστημονικών Ερευνών «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, όπως πολυδεσμική βαθυμετρία, μορφολογική αποτύπωση με ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης και τομογραφία υποδομής πυθμένα, εντοπίστηκαν παλαιο-ακτογραμμές, θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων και βυθισμένες αρχαίες κατασκευές.

ti-edixe-i-proti-ipothalassia-erevna-anamesa-se-dilo-ke-rinia
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν επίσης πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα, που πρόκειται να διερευνηθούν στα πλαίσια της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγηθείσης υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας το περασμένο Σεπτέμβριο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

ti-edixe-i-proti-ipothalassia-erevna-anamesa-se-dilo-ke-rinia
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου, από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ο Antoine Chabrol, επιστημονικό μέλος της Σχολής και ο Δρ Βασίλης Καψιμάλης από πλευράς του ΕΛΚΕΘΕ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών