Το χρέος, ο Τραμπ και η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Το χρέος, ο Τραμπ και η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα

Δημοσίευση: 2:28 μ.μ. | 9/11/16
to-xreos-o-tramp-kai-h-shmasia-ths-episkepshs-ompama

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δε θα αλλάξει η οπτική των ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος, αλλά και ότι γενικότερα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα - Παρακολουθεί όμως φυσικά στενά τις εξελίξεις

Ισορροπία, ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, είναι οι τρεις άξονες της στάσης του Μαξίμου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα, στην οποια η Αθήνα έχει επενδύσει πολλά στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δεν υπολόγιζε όμως το Μαξίμου στους σχεδιασμούς του το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος;

“Φυσικά ήταν ένα πιθανό ενδεχόμενο το οποίο είχαμε λάβει σοβαρά υπόψη μας και είμασταν προετοιμασμένοι και για αυτό, με δεδομένη την αποτυχία πρόβλεψης όλων των τελευταίων αποτελεσμάτων εκ μέρους των δημοσκοπικών εταιρειών”,ανέφερε κυβερνητική πηγή.

“Θεωρούμε ότι δεν αλλάζει κάτι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε ότι αφορά στενά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και με αυτή την έννοια η επίσκεψη Ομπάμα έχει ούτως ή άλλως ξεχωριστή σημασία, καθώς το χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στο ελληνικό χρέος λήγει πριν το νέο έτος. Αλλά σε κάθε περίπτωση δε θεωρούμε ότι θα υπάρξει αλλαγή οπτικής για το χρέος από την αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει”, προσέθετε η ίδια πηγή.

Σημείωνε βέβαια ότι: “Υπάρχει όμως και προβληματισμός διότι είναι προφανές ότι στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα υπάρξουν αλλαγές και υπάρχει προβληματισμός και για θέσεις που έχουν εκφραστεί σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.”

Είναι γεγονός ότι προκαλεί εύλογη ανησυχία η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, καθώς ο Τράμπ δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο ελληνικό χρέος στις δηλώσεις του και δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν εάν γνωρίζει καν το θέμα. Βεβαίως, όπως παρατηρούν άλλες διπλωματικές πηγές, η πολιτική των ΗΠΑ δεν εξαρτάται μόνο από τα πρόσωπα, αλλά η αμερικανική διοίκηση έχει συνέχεια.

Το ερώτημα όμως που θα απασχολήσει την Αθήνα εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα είναι εάν ο Τραμπ θα ασχοληθεί με το ζήτημα με την ίδια θέρμη που το είχε θέσει ο προκάτοχος του. Τίθεται ωστόσο και το ερώτημα, εάν θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας, όπου η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει προβληματισμό.


Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών