Σκληρή απάντηση στην Άγκυρα: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της είναι αδιαμφισβήτητη» | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Σκληρή απάντηση στην Άγκυρα: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της είναι αδιαμφισβήτητη»

Δημοσίευση: 4:10 μ.μ. | 1/12/16
sklhrh-apanthsh-ths-athinas-stin-agkura-i-kyriarxia-ths-elladas-epi-twn-nhsiwn-ths-sto-aigaio-einai-adiamfisvititi

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο» αναφέρει σε λιτή του ανακοίνωση-απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Στην ανακοίνωσή της η Αθήνα χαρακτηρίζει επίσης την αναφορά του Τσαβούσογλου στα Ίμια και την αποστροφή του ότι αποκαλούν τουρκικό έδραφος «προσβλητική και ανεύθυνη» επισημαίνοντας ότι «ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά διεθνών συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα». Όπως υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αλλά αντίθετα τους υπονομεύει.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παίρνοντας τη σκυτάλη της προκλητικότητας και της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και πως η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί de facto καταστάσεις. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet με τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε τη de facto κατάσταση», ο τούρκος υπουργός, εμφανίζεται να λέει ότι οι συνθήκες της Λοζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και να προσθέτει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών