ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση: 7:33 μ.μ. | 12/1/17
dnt-anoixto-to-endexomeno-xrhmatodotikhs-symmetoxhs-sto-ellhniko-programma

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και τις εμμονές στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, ο υπεύθυνος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις

Ο Τζέρι Ράις υποστήριξε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον πως το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν αποσαφήνισε, όμως, ούτε το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, ούτε τη συγκεκριμένη ημερομηνία που θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, διευκρίνισε πως το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4.

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

Όπως ενημέρωσε ο Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών