Ισόρροπη κατανομή προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ζητά ο δήμος Αθηναίων | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Ισόρροπη κατανομή προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ζητά ο δήμος Αθηναίων

Δημοσίευση: 12:58 π.μ. | 13/1/17
isorropi-katanomi-prosfigon-se-oli-tin-ellada-zita-o-dimos-athineon

Ο δήμαρχος κατηγόρησε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ για τη στάση τους

Το αίτημα του για ισόρροπη κατανομή των προσφύγων σ' όλους τους δήμους της χώρας, επανέφερε ο
δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή αντιδράσεις κατοίκων των Σεπολίων για την ενοικίαση πολυκατοικίας από ΜΚΟ για να εγκαταστήσει σ΄αυτήν πρόσφυγες.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε, ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων και κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και την ΚΕΔΕ, ότι ενώ εδώ και μήνες το έχει ζητήσει, τίποτε δεν έχουν πράξει. Αντίθετα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως ο ίδιος είπε, αποδέχθηκε το αίτημα που της κατέθεσε να μη νοικιάζει διαμερίσματα για την εγκατάσταση προσφύγων σε συνοικίες της Αθήνας, που ήδη σηκώνουν μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Επίσης ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Παπαγιαννάκης ανάφερε, ότι από την εγκατάσταση προσφύγων υπάρχουν και οφέλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 «έπεσαν» στην τοπική οικονομία των περιοχών αυτών και γενικότερα της ελληνικής, δύο εκατομμύρια ευρώ από τις μέχρι τώρα μισθώσεις διαμερισμάτων (ενοίκια, μισθοδοσία προσωπικού, αγορά οικιακού εξοπλισμού κ.α.).

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρήγας Αξελός, τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι υποβαθμίζεται μια συνοικία από την εγκατάσταση προσφύγων σε πολυκατοικία της περιοχής της. Και επικαλέστηκε αντίστοιχη δομή που λειτουργεί απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Μπορείς», Άρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε ότι ο ουμανισμός μας επιβάλλει τη φιλοξενία των προσφύγων σε δομές. Αλλά δεν είναι δυνατόν, είπε, διαχρονικά να είναι η Αθήνα που θα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Και κάλεσε το δήμαρχο να ζητήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων να επεκταθεί σ΄όλους τους δήμους.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας», κατήγγειλε «μπίζνες» από πλευράς των ΜΚΟ. «Η αναγκαστική φιλοξενία αυτών των ανθρώπων να γίνει σχεδιασμένα και όχι με τη λογική της μπίζνας των ΜΚΟ» είπε. Ακόμη επισήμανε ότι 15 κτίρια στην Αθήνα τελούν υπό κατάληψη και σ΄αυτά έχουν μεταφέρει και εγκαταστήσει πρόσφυγες -μετανάστες, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως σιτίζονται, ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης, ασφάλειας κ.α.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι την υποβάθμιση των περιοχών δεν τη φέρνουν οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες αλλά τα μνημόνια και η φτώχεια. Και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ένοικοί τους, πέρυσι, δεν άναψε καλοριφέρ το 45% των πολυκατοικιών της Αθήνας.

Από την « Ελληνική Αυγή», ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών της Αθήνας. Τέλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος, ζήτησε να καταρτίσει σχέδιο ο δήμος το οποίο να διασφαλίζει την ισότιμη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα δημοτικά του διαμερίσματα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών